Mænd vandrer sammen
”Vi oplevede noget, som vi virkelig under andre mænd.”
Morten Rønne Nielsen, Claus Madsen og Daniel Bernhard fra Nordsjælland var tre af de 12 danskere, der i april 2019 deltog i Xtreme Character Challenge (XCC), som 4M Norge arrangerede.
XCC er en lang vandretur på 72 timer med udfordring fysisk, psykisk og åndeligt.
”Vi blev udfordret i forhold til vores komfortzone. Forudsigeligheden og kontrollen blev taget fra os, men alt på turen var en holdindsats. Det var et fælles projekt at få alle med, og vi skulle lægge os i andres hænder i en grad, der udfordrede,” forklarer de tre, hvor to af dem kommer i LM-forsamlinger i Nordsjælland.
”Man kan beskrive det lidt som at være på natløb på en lejr – bare for voksne. Man ved ikke helt, hvad der sker, men man er tryg nok til at tage med,” uddyber Morten.
Tværkirkelig bevægelse
Organisationen 4M blev dannet i Holland i 2008 af fire venner, der ønskede at bevare og styrke relationen til hinanden. De tænkte, at en tur i naturen, hvor de kom væk fra hverdagen og kunne se hinanden som mænd, kunne være en god ide. Både for at bevare deres relationer, men også for at kunne berige hinanden i tjenesten.
Tre af de fire venner var menighedsledere, og den ene inviterede mænd med fra sin kirke. Det betød, at der var 80 mænd af sted på den første tur i 4M-regi.
Siden har 4M spredt sig til 15 lande i hele verden, og yderligere ti-tolv lande er undervejs. For to år siden blev Morten opfordret til at starte op i Danmark, og inden for kort tid vil 4M Danmark blive præsenteret på 4Mdan.dk. Indtil da henviser de til 4Mnor.no.
Han inviterede en flok venner og bekendte, der alle hurtigt var med på ideen. For ham er det et bevis på, at der er et behov for den type fællesskab. De tog kontakt til 4M i Norge, der oplevede henvendelsen som et stort bønnesvar. De ville nemlig gerne i kontakt med kristne mænd i Danmark, men vidste ikke hvordan, fortæller Morten.
”4M er en tværkirkelig bevægelse, der er lavet for kristne mænd. Formålet er at vække mænd til et engageret trosliv, og vi vil gerne forny danske mænd i troen og kalde dem til at være mænd i familien og menigheden,” siger han.
Daniel tilføjer:
”Det handler ikke om teologisk specifikke drøftelser, men om det personlige i forhold som mand, far, søn og så videre.”
Biblen var obligatorisk
Det var ikke kun forudsigelighed og kontrol, der blev taget fra deltagerne i XCC. De blev også opfordret til at lægge ure og mobiltelefoner væk.
”Vi blev forskånet for tid og kontakt til omverdenen,” siger Morten med et smil.
Til gengæld var det obligatorisk at have sin bibel med, og den blev brugt mange gange i døgnet, ligesom der blev holdt flere andagter og oplæg til refleksion undervejs.
”De var meget personlige, og der blev taget forhold op, som alle kæmper med. Der blev talt fra én mand til en anden,” siger Daniel.
Åndelige oplevelser
Morten, Claus og Daniel var glade for de fysiske udfordringer, som XCC bød på, men det er åndelig fornyelse og erfaringer, de nævner først som udbytte af turen.
”Hjemme lever vi et komfortliv, og derfor gør det noget ved en rent åndeligt, at man bliver tæsket igennem fysisk. Det rammer på en anden måde,” siger Morten.
De tre er også enige om, at det var fantastisk, at der var så god og uforstyrret tid til refleksion og til at bede, mens de gik.
Daniel fortæller, at han virkelig kunne mærke Helligåndens tilstedeværelse.
”Jeg ved ikke, om jeg har oplevet det så stort før. Det boblede indeni,” siger han.
Claus har heller aldrig oplevet Guds nærhed så intenst før.
”Det var virkelig angstprovokerende – som en åndelig røvfuld – en kickstart til et nyt liv med Gud,” siger han.
For en anden deltager, der ikke har haft en kirkelig relation i mange år, blev det til et nyt møde med Gud.
For Morten var det vigtigste, at Kristus – ikke det at være mand – var i centrum.
Ansvaret som mand
Morten, Claus og Daniel er alle tre sidst i 40’erne. Men 4M-fællesskabet er ikke kun for mænd midt i livet.
”Det er et kristent fællesskab for alle mænd, der er opmærksomme på det ansvar, Gud har pålagt os mænd i familie og menighed. Helt fra unge mænd først i 20’erne til dem, hvor det fysiske sætter en barriere. Det kan også være for far/søn,” siger Morten.
Daniel indskyder, at han godt kunne tænke sig at tage turen sammen med sin søn, som er på LMH (Luthersk Missions Højskole).
”Vi har brug for at spejle os mere i hinanden som mænd for at kunne stå frem – og for at kunne minde hinanden om det, vi skal som kristne mænd.”
Morten nævner, at rigtig mange mænd forlader kirken eller sidder på bagerste række, mens der er en tendens til, at kvinderne tager teten.
”Det skyldes, at mange fællesskaber er baseret på samtale, og mange af os mænd vil gerne have noget andet også. Vi har brug for et kristent fællesskab med lidt mere handling end til daglig i kirken.”
De tre deltagere fra Nordsjælland peger på, at det, at de blev løftet åndeligt som mænd, gav både glæde i kristenlivet og fornyet engagement for at gøre noget. Som de ser det, er det et aktiv for både menigheder og familie.
Skrevet af Kaja Lauterbach
Artiklen har tidligere været bragt i avisen Tro og Mission