Kristen middel- alder-mystik

Efterfølgelse af Krist er oversat fra en tysk 1982-udgave af Wolfgang von Hinten ud fra en kritisk undersøgelse af den samlede tekstoverlevering fra ”Der Franckforter”. Værket må ikke forveksles med Dietrich Bonhoeffers Efterfølgelse eller Thomas à Kempis Kristi Efterfølgelse oversat fra latin, De imitatione Christi.

Det oprindelige værk fra ca. 1400-tallet er formentlig skrevet af en ukendt forfatter fra Frankfurt omtalt som Frankfurteren dvs. Der Franckforter – Theologia Deutsch. Da Luther opdagede skriftet, bearbejdede han det i to trykte versioner fra 1516 og 1518. Siden findes det i flere udgaver – også ældre danske.

Mystik på flere måder

Frankfurterens værk handler om kristen middelalder-mystik, som fik betydning for Luthers udvikling og skal ses i lyset af den historiske periode og teologiske baggrund, der herskede dengang. Sognepræst Jørgen Sejergaard belyser det teologiske indhold og sammenligner det med Luthers teologi, hvilket han har gjort med stor indsigt og fin forståelse af emnet.

Lige når man får bogen i hånden, virker den ikke gennemskuelig. Som Luther også sagde om Frankfurterens tekst ”den er ikke let som skum på havet”! Den teologiske indføring på side 149 løfter sløret for bogens indhold, mens bogen har et forord af litteraturforsker Karin Wolgast, Luthers forord og et afsnit om oversættelsen af Johnny F. Lindholm og Sebastian Møller Bak.

Mellem disse afsnit og sognepræst Jørgen Sejergaards teologiske indføring er selve Frankfurterens værk.

Et kirkehistorisk bidrag

Bogen er i samme liga som flere filosoffer (Platon, Schopenhauer) og fx C.S. Lewis. Indholdet belyser et skridt på vejen i Reformationens historie, da Frankfurterens værk ofte er citeret af Luther og flere andre. Frankfurteren har oprindeligt villet tage et opgør med den forstandsmæssige, dvs. skolastikkens, tilgang til den kristne tro snarere end den erfaringsmæssige.

Frankfurterens tekst er svært tilgængelig, men for det rette publikum er der stof til eftertanke.

Når teksten møder bibelvers, byder det på en vis opklaring. Bogen virker akademisk snarere end som en brugervenlig manual i at leve med Kristus som forbillede. Den er dog et bidrag til kirkehistorien og en dybere forståelse af temaet Kristi efterfølgelse, en udfordring at bearbejde til nutidens læsere og dagens tidsånd.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Man kan med fordel læse andre bøger som en forberedelse, fx Christer Svensson: Kyrkofäder, mystiker och evangelium udg. XP Media samt interviewet med Johnny F. Lindholm i Kristeligt Dagblad 6. feb. 2020.

Frankfurteren – Efterfølgelse af Krist oversat fra Der Franckforter (Theologia Deutsch) – Kritische Textausgabe af Johnny F. Lindholm og Sebastian Møller Bak
188 sider. 335 kr. Forlaget Svælg (køb via boghandler)