Udvalgte relevante tekster

En samling artikler fra dels Kristeligt Dagblad, dels Dansk Kirketidende. Så ved man, at man her kan forvente både vægtighed og tilgængelighed – og godt med eftertanke.

Knud Nyboe Rasmussen er pennen bag disse overvejelser om kristendommen og det at være menneske; den tidligere sognepræst holder også jævnligt foredrag om aktuelle, folkekirkelige problemstillinger.

Om det nu er mig, der læser for tungt ind i disse essays, forekommer det mig alligevel, at mange af artiklerne kan ses som en venlig formaning: Vi må besinde os!

Således i en udlægning af lignelsen om ukrudtet i hveden – og således også i det indledende stykke om adventstankens moderne relevans: advent er ikke alene traditioner omkring adventskrans og adventshygge i en kold tid, den peger også ud over vores selvtilstrækkelighed og hen mod en befriende kraft, advent, ’komme’.

Selv et helte-ikon som den engelske Agent 007, James Bond, må besinde sig og gå den tunge vej fra magt til afmagt (sindrigt argumenteret for af popgruppen Nephew). Og ligesom sejrherren i det gamle Rom altid fik hvisket i ørerne under triumftoget: Husk, du er dødelig.

Ellers kan man læse om Grundtvig, om Jakob Knudsen, om Emil Noldes julebillede, om den grasserende hele-tiden-præstere dille og om Martin A. Hansen, der et sted skriver, at ’meningen skal hentes’. Det gør Knud Nyboe Rasmussen fuldt ud med denne artikel-samling, hvor der ikke ses ét uvedkommende indlæg.

Og rigtig interessant bliver det selvfølgelig, når han runder bogen af med en kritik af én af tidens store koryfæer på psykologiens og selvhjælpsindustriens gebet, nemlig Svend Brinkmann, der her stilles op mod Luther.

Brinkmann siger selv, at han ikke ”ved så meget om Luther”, og at han lider af ”religiøs umusikalitet”. Knud Nyboe Rasmussen mener, at det primært er på overfladen, og at Brinkmann i realiteten har ramt en luthersk nerve i den danske befolkning – og at han derfor har haft den lydhørhed, som tilfældet har været.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bogen er illustreret med (tidligere publicerede) tegninger af Sven Havsteen-Mikkelsen.

Knud Nyboe Rasmussen: ”Ord til tiden. Essays om kristendom og menneskeliv.”
143 sider. 200 kr. Forlaget Hovedland