Dansk forsker: Folk søger mere på ’bøn’ i krisetider

En dansk forsker peger på, at der verden over er sket en voldsom stigning i antallet af Googlesøgninger på ’bøn’ under COVID-19.

Ifølge en videnskabelig artikel fra Universitetet i København, CEPR, fordobles søgeintensiteten for bøn på internettet for hvert 80.000 nye registrerede tilfælde af COVID-19.

Førsteamanuensis Jeanet Sinding Bentzen ved Københavns Universitetet, CEPR, har publiceret en videnskabelig artikel med titlen «In Crisis, We Pray: Religiosity and the COVID-19 Pandemic». Her påviser hun, at internetsøgninger for bøn er øget væsentligt, siden pandemien startede.

Bentzen har analyseret internetsøgninger på bøn i 75 lande siden begyndelsen af pandemien, og hun påpeger, at ”søgeintensiteten for bøn fordobles for hvert 80.000 nye registrerede tilfælde af COVID-19”.

– Jeg dokumenterer, at Google-søgninger på bøn er skudt op i raketfart i løbet af marts 2020, da COVID-19 blev global. […] Resultaterne kan blive forstået som religiøs mestring: Vi beder for at takle modgang, skriver den danske professor i indledningen.

Højeste niveau i 5 år

Jeanet Bentzen dokumenterer, at i marts alene er internetsøgninger på bøn steget til det højeste niveau de sidste fem år, som sammenlignelige Google-søgedata er tilgængelige for. Det overgår alle andre store begivenheder, som ellers fører til øget søgning på bøn, som fx jul, påske eller ramadan.

Den forøgede interesse for information om bøn startede omkring midten af marts og falder således sammen med spredningen af COVID-19.

Forskeren tror, at den reelle øgning af interessen for bøn kan være endnu højere.

– At bruge internetsøgninger som et mål på bønnens intensitet kan undervurdere den faktiske efterspørgsel for bøn, fordi de ældre, som bliver hårdest ramt af COVID-19, ikke er de mest aktive internetbrugere, skriver hun.

Men også en anden faktor kan påvirke tallene.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– En faktor, som trækker i modsat retning, er, at COVID-19 resulterede i midlertidige kirkelukninger for at begrænse smittehastigheden. Dermed kan en del af de intensiverede søgninger efter bøn dække en overgang fra bøn i offentligheden til privat bøn.

Global tendens

Bentzen fortæller, at hendes fund af intensiveret søgning efter ”bøn” under COVID-19 er et globalt fænomen.

– Det forekommer på alle kontinenter, både for kristne og muslimer. Selv Danmark, et af de mindst religiøse lande i verden, ser en systematisk øgning i internet-søgninger på bøn, siger hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den danske forsker skriver, at det på nuværende tidspunkt er usikkert, hvad den intensiverede brug af religion under COVID-19-krisen vil betyde for religionens rolle i årene fremover.

– På dette tidspunkt kan vi bare gætte. Vi er stadig helt i begyndelsen af pandemien, og der er ingen tegn på, at søgeintensiteten på bøn er i aftagende.

For de lande, som blev ramt tidligt, vil øgningen sandsynligvis fortsætte i flere måneder. Indtil videre er pandemien kun lige kommet til udviklingslandene, men den forøgede søgeintensitet for bøn er allerede tydelig der, slutter Jeanet Sinding Bentzen.

Jeanet Sinding Bentzen, som er lektor på Økonomisk Institut i København, udgav i 2019 en artikel om naturkatastrofers inflydelse på religiøsitet.


Artiklen fortsætter efter annoncen: