Pinsemenighed besvarer corona-beskyldninger

Menigheden i den franske by Mulhouse føler sig udpeget som national syndebuk efter corona-udbruddet, selv om deres konference foregik før, de nye regler blev indført.

La Porte Ouverte Chrétienne er en af få megakirker i Frankrig. Her foregik den store konference, som kaldes ”arnestedet for corona-smitten i byen Mulhouse”. Foto: La Porte Ouverte Chrétienne.

Påskedag omtalte den norske tv-station NRK i sin hovedudsendelse menigheden La Porte Ouverte Chrétienne som ”epicenteret for smitten” i Frankrig. Men billedet er mere sammensat end det, som er kommet frem i medierne.

Pastor Samuel Peterschmitt blev i påsken interviewet af NRK, blandt andet om truslerne mod menigheden. Foto: NRK TV.

Syndebukke

Næsten 100 deltagere på en stor konference i pinsemenigheden blev corona-smittet. Pastor Samuel Peterschmitt blev selv syg af virusset og lå en periode i respirator. Over tyve af deltagerne på konferencen er efterfølgende døde. Menigheden bekræfter tallene, men mener, at fortællingen omkring forløbet er fordrejet. De føler sig hængt ud i et land med få evangeliske kirker, hvor næsten ingen tager dem i forsvar.

– Vi er blevet syndebukke. Kun ganske få forsvarer os. Stilheden er øredøvende, siger Samuel Peterschmitt ifølge netavisen Evangelical Focus.

I det overvejende katolske Frankrig med bare 2-3 procent protestanter havde den store avis Le Figaro den 5. marts overskriften: ”Evangelisk samling spreder virusset i Frankrig”. Landets fjerdestørste avis, Le Monde, skrev: ”en uge med bøn startede epidemien i Frankrig”.

Ifølge Evangelical Focus hævdede et fransk parlamentsmedlem, at ”en religiøs samling førte til smittespredningen”, mens en anden politiker anklagede La Porte Ouverte Chrétienne for at indoktrinere børnene i menighedens skole.

Præsident Emmanuel Macron var i tæt kontakt med vælgerne i Mulhouse den 18. februar.

Ingen begrænsninger

Den norske nyhedsudsendelse Dagsrevyen lagde vægt på, at over 2000 mennesker var samlet i menighedslokalerne i Mulhouse nær grænsen mod Schweiz og Tyskland. Men det blev ikke oplyst, at der i februar endnu ikke forelå regler for, hvor mange der kunne samles offentligt.

Pinsemenigheden oplyser, at omkring 2.500 personer deltog på konferencen i Mulhouse fra den 17.-21. februar, dvs. på et tidspunkt, da coronasmitten kun var lidt udbredt. Regler for hvor mange deltagere, der måtte være til forskellige arrangementer, blev ifølge Wikipedia først indført af præsident Emmanuel Macron over tre uger senere. Den 16. marts blev det forbudt at samles med mere end 100 deltagere.

Macron besøgte Mulhouse

Præsidenten selv var den 18. februar netop i Mulhouse på et politisk arrangement 300 meter fra pinsemenighedens bøn- og fastekonference. Han gav hånd til de fremmødte som om alt var normalt, viser billeder fra Reuters.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Konferencen tiltrak mange lokale kirkegængere, men også folk langvejsfra, heraf nogle fra Tyskland, Schweitz og Belgien, samt enkelte helt fra Fransk Guiana i Syd-Amerika.

Fulgte alle helseråd

Sundhedsmyndighederne siger, at de første corona-tilfælde i denne del af Frankrig blev registreret blandt konferencedeltagerne. Områdets præfekt, Josiane Chevalier, har talt til flere medier om ”en evangelisk samling, hvor de nødvendige tiltag ikke blev taget”.

Menighedsledelsen fastslår, at man fulgte alle de helseråd, som forelå på dette tidspunkt, og opfordrede alle med symptomer til at søge lægehjælp og gå i karantæne. Da man blev klar over smitteomfanget, havde mange dog allerede forladt konferencen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Hvis vi havde været i tvivl angående smittefaren, ville vi straks have afsluttet konferencen, siger pastor Peterschmitt til magasinet La Vie. Han påpeger, at menigheden i det, som kaldes fase 1 i smittespredningen, faktisk var foran myndighederne med hensyn til tiltag.

De lukkede nemlig deres skole og aflyste gudstjenester. Senere begyndte menigheden at hjælpe udsatte grupper i byen, ligesom de har tilbudt myndighederne at benytte kirkelokalerne som felthospital.

Grove trusler

Frankrig er et af de hårdest ramte lande i Europa. Den 16. april var omkring 148.000 mennesker corona-smittede. Over 17.000 var døde. Frankrigs første smitteregistrerede var personer, som var vendt hjem fra rejser til Kina. Det første tilfælde er fra 24. januar i kystbyen Bordeaux helt i vest og altså langt fra Mulhouse. Det første dødsfald fandt sted i Paris den 14. februar, da en kinesisk turist døde af COVID-19, viser en Wikipedia-oversigt.

Ifølge Evangelical Focus var der omkring 12 corona-tilfælde i Frankrig før tilfældene i Mulhouse. Alligevel er det pinsemenigheden der, som har fået mest opmærksomhed og kaldes epicenteret for det franske smitteudbrud.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Som følge af dette har menigheden modtaget mange og flere ret grove trusler, og politiet har øget sikkerhedstiltagene omkring kirken. Nogle har udtrykt, at medlemmerne bør ”dræbes med kalashnikov-gevær”. Pastor Peterschmitt og hans familie er blevet verbalt chikaneret, og han rådes til at holde sig væk fra menighedens lokaler i en periode.

– Vi ser en tydelig stigmatisering af evangeliske kristne i Frankrig. Det er virkelig trist, kommenterer Christel Lamère Ngnambi, ekspert på trosforhold i Europa og blandt andet rådgiver for den norske tænketank Skaperkraft. Han mener, at menigheden i Mulhouse – i modsætning til både medier og myndigheder – har reageret med åbenhed i situationen.

Den Evangeliske Alliance i Frankrig, CNEF, kræver nu, at Mulhouse-menigheden får en fair behandling. CNEFs leder Thierry Le Gall siger, at La Porte Ouverte Chrétienne uden grund er blevet hængt ud og gjort til syndebuk.

CNEF har nu bedt regionale og nationale myndigheder om et møde for at tale om den vanskelige situation for menigheden i Mulhouse.

Skrevet af Stien Gudvangen, KPK