IPSICC

Stil spørgsmål

Peter D. Hansen
Smakkegårdsvej 81, st. tv.
2820 Gentofte

Når folk stillede Jesus spørgsmål, svarede han ofte med et retorisk modspørgsmål for at få folk til at tænke sig om.

Al udvikling kommer ved at være nysgerrig og stille spørgsmål. Men ofte er vi alt for dovne til at stille spørgsmål.

En væsentlig årsag er, at hjernen skal bruge seks gange så meget energi på at analysere sig frem til noget, som den skal bruge til at mønstergenkende. Vi kan også kalde mønstergenkendelse for reflekshandling eller for brug af krybdyrhjernen.

Hvis nogen spørger, hvad 2+2 er, bruger du ikke din analyserende hjerne, men svarer blot 4 uden at tænke. Hvis nogen spørger hvad 17 gange 45 er, så kan du ikke bruge din krybdyrhjerne. Du bliver nødt til at bruge din analyserende hjerne til at finde ud af, hvordan du vil løse problemet. Du prøver måske febrilsk at komme i tanker om noget, du engang lærte i 8. klasse, men ender med at bruge regnemaskinen i din smartphone.

Det som vi én gang har lært at tro på, er vi ikke særligt villige til at ændre senere i livet. Derfor er det også lettere at få unge mennesker til at tro på Jesus.

Det vi tror på, er ikke altid sandt. Det er det faktisk sjældent. De to væsentligste ting, der afgør, om vi tror på noget, er: 1) at det bliver gentaget mange gange 2) at det bliver udtalt af personer, vi betragter som autoriteter.

Typisk vil vi kun høre på dem, der bekræfter os i, hvad vi tror, vi allerede ved.

Det, der kan ændre vores tro på noget, er, at vi begynder at stille spørgsmål, analysere, stille flere spørgsmål, skaffe mere information osv. Men hvis man altid ved, at man ved det hele, så stiller man ikke spørgsmål. Bibelen kalder det stolthed og siger, at hovmod står for fald (fx i Ordspr. 18:12).

Det med kun at bruge sin krybdyrhjerne kender vi fra primitive kulturer, hvor en folkemængde bestående af analfabeter pludselig begynder at kaste med sten mod uskyldige mennesker, fordi nogen har påstået noget om ofrene. Vi kender det også fra andre religioner. Muslimer burde stille sig selv spørgsmålet: ”Hvis Islam er fredens religion, hvorfor skal vi så slå de vantro hunde ihjel?”

Også alle vores automatiske mere eller mindre religiøse reaktioner skal vi stille spørgsmålstegn ved. Stil spørgsmål ved alt og undersøg alt. (Forkortet, red.)