Min søster lider under mønsteret hjemmefra

Kære Poul Henning

Jeg føler, at min fortid indhenter både min søster og mig. Vi har haft en svær barndom. Særligt havde min mor mange vredesudbrud. Det var i høj grad med til at præge atmosfæren i hjemmet.

Begge vores forældre er døde nu. I vores barndom skulle vi altid hjælpe til på gården og måtte ikke have kammerater med hjem. Der blev rettet på os, hvis ikke alt var perfekt.

Udadtil kunne og skulle det se pænt ud, men indadtil var min mor både doven og utilregnelig.

Min søster blev i særdeleshed præget af denne opvækst. Hun har selv i dag meget svært ved at slappe af i sit arbejde og hjem. Aktuelt er hun belastet af en chef, som på flere måder minder om vores mor.

Min søster kan ikke sige nej og bliver ofte overbelastet og udnyttet. Vi har aftalt, at jeg skriver, så på forhånd tak for et godt råd.

Kærlig hilsen Ove

Kære Ove


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Tak at du skriver. Ja, det er en stor kunst at kunne sige ja og nej. Det er ikke nemt, når svære temaer fra fortid og nutid ligner hinanden.

Hjernen husker, genkender og signalerer prompte et signal om, at der er en ”orkan” på vej. Det er nemt at blive væltet af en sådan orkan, særligt hvis man er uforberedt herpå.

Alarmberedskabet går i gang og medfører en vagtsomhed, overforsigtighed samt en meget stort behov for kontrol. Det er en naturlig og forståelig reaktion, som desværre er meget energikrævende og belastende.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Du beskriver, at din søster har svært ved at slappe af. Hendes hjerne har igen og igen i barndommen lært, at gør hun sit ypperste, kan hun måske undgå jeres mors vredesudbrud og utallige irettesættelser.

Din søster falder nok let ind i rollen som ”pleaser” og ”redder”, også på sin arbejdsplads, hvor chefen i sin krænkende adfærd minder om jeres mor. Det er godt at lære mere om disse mønstre.

Pleaser, redder og krænker

Din søster falder nok let ind i begrebet en ”pleaser” og en ”redder”.

En ”pleaser” vil gerne gøre alle tilfredse, tjekker følsomt og opmærksomt, at alle har det ok.
En ”redder” vil stå på hovedet, om det kan hjælpe, så situationer og mennesker reddes.

Din mor var ”krænkeren”. Hun overtrådte alt for mange gange jeres grænser. Alle tre begreber er usunde. Vi kan desværre alle en gang imellem og i lettere grad falde ind i disse tre roller.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Din søster har en chef, som også er ”krænker”. Han krænker hendes tid og udnytter hendes manglende evne til at sige fra.

Din søster må tilegne sig viden om disse tre mønstre, så hun i tide genkender dem og siger fra.

Heldigvis kan der i hjernen dannes nye mønstre. Alle har en fortid, men vores fortid skal ikke styre vores nu og fremtid.

Hun må lære at sige fra

At elske sig selv handler også om at kunne sige fra. Vi skal elske Gud af hele vores hjerte og styrke og vores næste som os selv; det handler også om at elske sig selv. Din søster er for hård ved sig selv. Hun har brug for en ”pyt”-knap på arbejde og derhjemme.

Naturligvis skal vi tro det bedste om alle. Der findes dog undtagelser.

Bibelen taler i Judas’ brev om, at der er nogen, man skal holde sig fra. I kan med fordel læse hele kapitlet, her bringe jeg blot et enkelt citat: ”Der er dem, som mukker og klager over deres skæbne, alt imens de følger deres egne lyster, og de taler brovtende ord, når de smigrer folk for egen fordels skyld.”(Jud.16).

I må begge passe på jer selv. Måske skulle din søster vælge et job, hvor chefen ikke har et ”krænkende” mønster. Vi må bede om lægedom og visdom. Psykologsamtaler kan også være en del af løsningen.

Kærlig hilsen Poul Henning