Hjælp til følsomme samtaler

Bogserien ’Guds Design for Sex’ består af en forældreguide og fire håndbøger for hver sin aldersgruppe som hjælp til samtaler om sex.

Tal med dine børn om sex: Bogserien ’Guds design for sex’ fra december 2019 sigter efter at hjælpe forældre igennem disse samtaler, som til tider kan være svære.

Bøgerne i serien er faktisk meget forskellige og fortjener hver deres anmeldelse. Denne anmeldelse handler om den store håndbog for forældre: Hvordan og hvornår fortæller du dine børn om sex – En vej til at forme dit barns seksuelle karakter for livet, som er den bog, de andre tager udgangspunkt i.

Forældrebogen er delt i fire dele. Den første del præsenterer en overordnet forståelsesramme for forældrenes fortælling om sex og de resterende giver forældrene oplysninger og idéer relateret til børnenes forskellige alderstrin.

Bogens udgangspunkt er klassisk kristen teologi om Guds skaberværk og en traditionel holdning til ægteskab. Fra udgangspunktet opstiller forfatterne en helhedsorienteret forståelsesramme for forældrenes opgave i forhold til at lære deres børn om kærlighed, seksualitet og samleje.

”Vores mål er at forberede dem til at blive voksne, som kan have dybe og meningsfyldte ægteskaber fyldt med åndelig, seksuel og følelsesmæssig intimitet, og som kan have kærlige og dybe familierelationer og venskaber.” (s. 13)

Stor passion og følsomme emner

I de tre dele, som omhandler forskellige aldersgrupper, bliver den bibelske forståelse og forældrenes opgave opstillet i forhold til barnets udviklingstrin. Forældrene bliver guidet i forhold til, hvilke oplysninger der er relevante på lige netop det aldersniveau, og hvilke, man skal gemme til senere.

Bogen er skrevet med passion og en dyb forståelse for forælderens opgave som den, som viser barnet, hvad sand kærlighed er, og som er afgørende for dets identitet. Bogen er ikke bleg for at omtale ømfindtlige emner som anatomi og nydelse, homoseksualitet, onani og pornografi på en velbalanceret måde.

Mangler danske tal

En af bogens styrker skulle være, at den bragte forældrene ny og brugbar viden om seksualitet, så de kan svare på børnenes spørgsmål.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der er en del god og balanceret viden om seksualitet, samleje og pubertet, men oversætteren har i nogle tilfælde ikke valgt nutidige oversættelser/benævnelser, ved fx at bruge latinske betegnelser i stedet for de danske lægefaglige gloser – det gør det svært at sætte sig ind i at bruge ordene sammen med børnene.

En del af den viden, der bliver formidlet i bogen, er baseret på undersøgelser af ældre dato. Bogen er blevet oversat fra en bog, udgivet i 2007. Og som forfatterne selv skriver på deres hjemmeside i forbindelse med en ny udgave af bogen, udgivet i august 2019:

”Verden har ændret sig dramatisk siden 2007”. Derudover er alle data fra amerikanske undersøgelser. Det er selvfølgelig noget, man skal tage med, når det er en oversættelse af en amerikansk bog, men hvis forældre ikke er opmærksomme, får de fakta, som simpelthen er forkerte.


Artiklen fortsætter efter annoncen:For eksempel er gennemsnitsalderen for en pige i Danmark, der får menstruation, næsten to år højere, end der står i bogen om amerikanske piger, og gennemsnitsalderen for at blive gift er ca. syv år højere i Danmark end i USA. Kunne man lave en bog som også indeholdt danske undersøgelser, ville bogen være endnu mere relevant.

Men der er stadig mange perler i bogen, selv om man skal arbejde lidt i forhold til at få de opdaterede tal og finde de lægefaglige gloser.

Min anbefaling ville være at læse den på engelsk i den nye udgave fra 2019, hvis du kan, og på dansk, hvis du vil på perlejagt.

Stan og Brenna Jones: Hvordan og hvornår fortæller du dine børn om sex
260 sider. 299 kr.
Forlaget Scandinavia


Artiklen fortsætter efter annoncen:Se også: Samtaler fra småbørnsalderen til teenageårene