Pastor fra Ghana virker nu på Frederiksberg

Clara og James O. Commey er pastorer i International Christian Harvest Center på Frederiksberg. Han kom til Danmark for at studere landbrug – men endte med at blive pastor og grundlægge sin egen kirke.

Clara og James O. Commey fra Ghana er pastorer i
International Christian Harvest Center på
Frederiksberg.

– For nogle år siden havde jeg store problemer med mit ben. Lægerne ville operere, men jeg gik hjem og bad til Gud. Et par dage senere var benet fuldstændig helbredt, fortæller pastor James O. Commey.

Lægerne bekræftede det efterfølgende: Operationen var pludselig blevet overflødig.
Det skete på et tidspunkt, hvor præsten fra Ghana gik med overvejelser omkring en del af sit virke – om forbønnen i hjertebarnet: International Christian Harvest Center. En kirke, der har bragt afrikanske tros-traditioner til Danmark. Han stiftede den i 1994.

– Jeg har altid vidst, at Gud ville bruge mig til helbredelser. Da Han helbredte mit ben, var det for mig endnu et bevis på det.

– Jeg tvivler overhovedet ikke på, at Gud helbreder på vores møder i kirken!

– Nogle gange, mens jeg prædiker, beder Gud mig om at give folk mulighed for at blive bedt for.
Jeg tror, Gud hører alle bønner, men det er ikke alle, som bliver helet med det samme. Nogle bliver det senere, siger pastor James O. Commey.

På Frederiksberg

International Christian Harvest Center holder til i Evangeliekirken på Worsaaesvej på Frederiksberg. Menigheden, som primært har rødder fra ti-femten forskellige afrikanske lande, samles til gudstjeneste hver søndag klokken 14-16.

– Vi har 120 medlemmer, og der plejer at komme omkring 60-70 til gudstjeneste. De fleste i menigheden bor i København, men folk kommer også fra bl.a. Rødovre og Ishøj – og et par stykker fra Slagelse, hvor en af kirkens præster også kommer fra, fortæller James O. Commey.

Konference og bøger

Fra den 13. til den 16. februar var der en konference i kirken: In His Sanctuary Praise & Worship 2020. Hovedtalerne var denne gang en herboende australier Scott Wilson og profeten Mattias Lekardal fra Sverige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Under konferencen lancerer pastor James O. Commey to bøger, han har skrevet efter næsten tre årtiers tro tjeneste i Danmark. De er på engelsk og udkom den 15. februar:
”Shades of The Church I Love” som handler om betydningen af lokale kirker for de troende. Og: ”Love being In Church Again.”

– Bøgerne er til alle kristne, også ledere. Kirken er jo gået igennem udfordringer, og det kan skabe tvivl i troende. Derfor opmuntrer bøgerne troende. Minder om, hvor vigtigt det er at være kirke. Og om at Gud ønsker, at alle i kirken opfylder deres livsformål, beretter James O. Commey.

Bygge mennesker op

Udover pastorgerningen arbejder han ind imellem som oversætter for danske virksomheder. Tidligere har han også bl.a. arbejdet med bogholderi for en folkekirke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– At være præst er en overbevisning om, at jeg vil tjene Jesus. Jeg vil gerne bygge andre op til at elske Jesus. Det er min livsdrøm, og dén har også fået mig til at skrive de to bøger.

– En kirke er et sted, hvor folk kan lære Gud at kende. Jeg har jo selv gennem årene oplevet meget i kirker – set mange mirakler og selv blevet helbredt, forklarer han.

Fra universitet til kirke

Det var en universitetsuddannelse inden for landbrug og økonomi, der oprindeligt inspirerede ham til at tage til Danmark.

I 1987 færdiggjorde James O. Commey en eksamen i agricultural economics (jordbrugsøkonomi) på et universitet i Ghana – og rejste derefter til Danmark på grund af vores gode renommé på området.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Først arbejdede jeg i 18 måneder på to gårde. En mælke- og en grisefarm – i Jyderup og Mørkøv. Det var et stort kulturskift og en anelse ensomt, erkender præsten, der bagefter flyttede til København for at udvide sin uddannelse på Landbohøjskolen på Frederiksberg.

Stille pinsekirke

På det tidspunkt kom han med i Pinsekirken Elim, hvor han hurtigt blev en del af et lederteam for den engelsktalende del af menigheden.

– Der var stor forskel på pinsekirken i Danmark og Ghana, fandt jeg ud af. Her var bl.a. mere stille, end jeg var vant til. De var kærlige over for mig, men der var en kulturel forskel, forklarer James O. Commey.

Efterhånden fandt han ud af, at der var en del herboende afrikanere, som var lidt utilpassede i de danske kirker. I 1994 startede han derfor den internationale kirke, hvor især afrikanere skulle føle sig hjemme: International Christian Harvest Center. Hvor alle i øvrigt var og stadig er meget velkomne.

– Der var både en del afrikanere, som ikke var kristne, men gerne ville høre mere om Jesus og havde brug for et sted, de lettere kunne referere til. Og så var der kristne afrikanere, der havde brug for et sted, hvor de kunne tilbede på en måde, som de var vant til.

– Min vision om at tage en uddannelse og tjene penge blev derfor ændret til en vision om at tjene Jesus, fortæller han.

Personlig kristen i Ghana

James O. Commey kommer fra et kristent hjem i Ghana, hvor størstedelen af befolkningen er kristne.

– Min mor var anglikaner, og min far metodist. De var begge meget engagerede i deres to forskellige kirker.

– Jeg blev døbt i den anglikanske kirke, men da min mor var i fyrrerne blev hun medlem af pinsekirken. Jeg var ca. 18 år på det tidspunkt.

– Da jeg gik på High School (gymnasiet) besøgte et gospelband skolen. Under koncerten blev der spurgt, om der var nogen, der ville sige ja til Jesus, og jeg fik trang til at gøre det. Før det havde jeg nærmest taget troen for givet, men nu blev jeg for alvor personlig kristen, fortæller James O. Commey.

Det blev starten på et liv som mere aktiv kristen – han begyndte bl.a. at deltage i fredelige korstog, rådgivning om og sang for Jesus.

Clara er medpastor

James O. Commey blev i 1991 gift med Clara, som også er født i Ghana – og i dag er pastor sammen med ham i den internationale kirke på Frederiksberg.

– Jeg havde kendt hende siden 1983, men i starten var vi bare venner. Vi mødte hinanden til en gospelkoncert, hvor vi blev introduceret gennem en fælles ven, siger han.

Parret bor i Kastrup og har tre børn.

Udover Clara og James Commey er der to andre pastorer og en evangelist tilknyttet International Christian Harvest Center, der i dag også har ”grene” i Århus og Malmø.

– ICHC er flyttet en del rundt, fordi vi lejer lokaler til kirken, og nogle gange skal stederne bruges til noget andet. Derfor håber jeg, at det engang via hjertefølte donationer vil lykkes os at bygge eller få vores egen kirke, forklarer James O. Commey.

Selvom Evangeliekirken på Frederiksberg, hvor menigheden holder til, er en virkelig fin og påskønnet ramme for kirken, håber han også især på egne lokaler, fordi han har en drøm om at efterlade noget til ”børnene”. Et sted specielt til dem.

Også for hvide

– Men der må også meget gerne komme flere hvide med i menigheden – halvt af hver ville være dejligt, tilføjer James O. Commey.

Pastor James O. Commey tror og håber på, at de mange forskellige kristne kirker i hele verden fremover i højere grad vil berige, støtte og lære af hinanden.