Samtaler fra småbørnsalderen til teenageårene

Det anbefales, at forældrene læser den store forældreguide, inden de bruger de fire samtalebøger til samtalerne med deres børn. Men der er i hver bog til børn også en kort opsummering af det, forældreguiden bringer på banen. Er forældreguiden for stor en mundfuld, kan man fint bruge bøgerne til børnene alligevel. Her følger en anmeldelse af de 4 samtalebøger.

Historien om mig – Højtlæsning for 4-6 årige

Bogen er skrevet af Stan og Brenna Jones og egentlig tænkt som højtlæsning for små børn. Jeg må indrømme, at jeg ikke kunne finde på at læse bogen højt for et barn. Bogen er skrevet som en samtale mellem et barn og forældrene, hvor barnet stiller spørgsmål, og forældrene svarer.

Selve formen vil nok ikke fange børnene på samme måde som en egentlig historiefortælling. Derudover er billederne ret skitse-agtige, og jeg tvivler på, at de ville fange børn i 4-6 alderen.

Bogen er bedre egnet som en skabelon til forældre. Den kan inspirere dem til at have samtaler med deres børn, når øjeblikket fanger, fx når de stiller spørgsmål om, hvordan det kan være, der ligger en lillesøster i maven på mor.

Her er det særligt hjælpsomt, hvis man har læst Forældreguiden, som er anmeldt tidligere. Hvis man bruger bogen på denne måde, støttet af Forældreguiden, og i stedet for at vise billederne fra selve bogen viser billeder af barnet selv eller af lillesøsters scanning, vil det nok blive en rigtig god og fangende samtale for barnet.

43 sider. 99 kr.

Inden jeg blev født Højtlæsning for 6-9 årige

I modsætning til den første bog er denne bog glimrende højtlæsning. Den starter med Guds idé om mennesket og beskriver, hvordan han har skabt mennesket som mand og kvinde. Derfra går bogen mere i detaljer om forskel mellem drenge og piger, og hvor vidunderlige de er lige netop med det køn, Gud har tiltænkt.

Det lykkes forfatteren at beskrive forskelle uden at opstille stereotypiske mande- og kvindetyper, som kan påvirke børnene i en negativ retning i forhold til, om de selv er dreng nok eller pige nok. Derfra fortæller bogen en engageret historie om kærlighed og ægteskab og om at vente barn og giver en begyndende forståelse af anatomi undervejs.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bogen er skrevet af Carolyn Nystrom og kan varmt anbefales til den første egentlig undervisning om sex.

41 sider. 99 kr.

Hvad er så vigtigt? For 9-12 årige

Bogen til de ni til tolvårige af Stand og Brenda Jones er tænkt som en bog, forældre og børn læser sammen. Den er ligesom, den første bog for de helt små, formet som en samtale mellem et barn og dets forældre, men i bogen for de ni til tolvårige fungerer det meget godt. Barnet har nået en alder, hvor det kan læse højt, der hvor barnet taler, og den ene forælder kan læse forældrerollen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Formen giver barnet mulighed for at stille de spørgsmål, han eller hun måske selv har, men ved at det er en anden, der egentlig spørger, er det mindre pinligt for barnet, når det læser bogen sammen med forældrene. Denne skrivestil er et rigtig godt værktøj til at få en samtale med barnet i gang og lade barnet reflektere over, hvad den dreng eller pige, det spiller, siger eller tænker.

Hvert kapitel afsluttes med nogle spørgsmål, børn og forældre kan reflektere over sammen i tilfælde af, at spørgsmålene ikke kommer af sig selv. Her er forældre ekstra støttet af vejledningen i Forældreguiden, hvis de har læst den.

Anatomi og pubertet tager man også mere fat i i denne bog end i de tidligere bøger, og det er præcis på det rigtige niveau i forhold til barnets alder. Tegninger hjælper til at stille børnenes nysgerrighed i forhold til anatomi, og hvad der kommer til at ske med hhv. pigens og drengens krop.

Disse emner er svøbt godt ind i vigtige budskaber om identitet, kærlighed og Guds ord, så fokusset ikke udelukkende er på legemet, men også på ånd og sjæl i denne svære tid.


Artiklen fortsætter efter annoncen:92 sider. 149 kr.

Ansigt til ansigt med kendsgerningerne

Den fjerde og sidste bog i serien er for de 12-16-årige og eminent god til at hjælpe de unge teenagere med at få stillet deres nysgerrighed omkring sex og til at tage de svære spørgsmål op i forhold til seksualitet. Hensigten med læsningen er, at barnet og forældrene læser bogen hver for sig og tager en samtale om bogen bagefter.

I denne bog går Stan og Brenna Jones i dybden med anatomien og de svære spørgsmål. Der er detaljerede tegninger af kønsorganerne og saglige beskrivelser heraf, som gør, at barnet kan få stillet nysgerrigheden i et seksuelt rent forum.

Igen er seksualundervisning pakket godt ind i bibelsk vejledning og forståelse af mennesker som skabt af Gud og forklaring om vores relation til Gud. Relationer med andre mennesker bliver også omtalt, og hvordan man kan omgås med det andet køn uden at falde i synd.

Det er lidt ærgerligt, at beskrivelsen tager udgangspunkt i den amerikanske form for ”dating”, men det er fremstillet på en måde, hvorpå de fleste teenagere nemt kan gennemskue det. Lidt sværere er det, når forældreguiden tager fat om ”dating og kurmageri”, og her hjælper det ikke så meget, at forælderen har læst forældreguiden, inden teenagebogen bliver gennemgået med barnet.

Bogen afsluttes fornemt med et kapitel med titlen ”Hvilket menneske vil jeg være?”

Afslutningen til serien (for børnene) spiller bolden over til dem og giver dem ansvar for at træffe de beslutninger, de skal tage i de kommende år. Og de sidste sider handler om at vokse med Gud, mens man træder ind i livet som voksen.

Bogen anbefales varmt både til teenagere 12-16 år og større teenagere og unge. Og egentlig til alle, som kunne være nysgerrig og måske ikke selv har fået en særlig god undervisning om seksualitet og det kristne liv.

128 sider. 169 kr.

Hele serien bestående af forældreguiden og de fire samtalebøger kan købes for 499 kr.
Udgivet af Forlaget Scandinavia.