Kirkelig pris til ’Onkel’

Med Gabrielprisen følger en pengepræmie på 15.000 kr.

Landsforeningen af Menighedsråd har i år valgt at give Gabriel-prisen til den sønderjyske film Onkel, der er instrueret af Frelle Petersen.

Gabrielprisen har som formål at fremhæve nordiske kvalitetsfilm og ”belønne anstrengelser for at skabe kirkeligt vinklede film”. Og den kirkelige vinkel er da også til stede, idet flere scener er optaget i Løgumkloster Kirke.

Rollen som Onkel spilles af Peter Hansen Tygesen, mens niecen (Kris) spilles af Jette Søndergaard. De to er også onkel og niece i virkeligheden. Temaet er, hvorvidt unge skal rejse til byen for at realisere sig selv eller blive hjemme i lokalsamfundet.Samtidig er der også blevet plads til en kærlighedshistorie, idet Kris forelsker sig i kirkekorsangeren Mike.

Instruktøren sagde i forbindelse med prismodtagelsen blandt andet: ”Min fortælling foregår blandt andet i en kirke, hvor en kærlighedshistorie udspiller sig. Det er ikke så tit, man oplever dating i folkekirken, men jeg er glad for, at mange har givet udtryk for, at det fungerer fint i historien”.

”Onkel” har tidligere modtaget en Bodil-pris i kategorien ”Bedste manuskript”, samt en pris i Japan, skriver Landforeningen af Menighedsråd. Selv om filmen foregår i Danmark, eller nærmere bestemt Sønderjylland, er der tale om et meget universelt dilemma.

I ’Onkel’ skal Kris vælge mellem at blive hjemme for at passe sin syge onkel eller rejse til byen for at læse.

Derfor fik Onkel verdenspremiere og vandt oven i købet hovedprisen på Tokyo International Film Festival, tilføjer Landsforeningen.

Onkels instruktør Frelle Petersen debuterede med filmen ”Hundeliv” fra 2016. Han har desuden været instruktørassistent på ”Hvidstengruppen”, ”R” og ”Tarok”.

De øvrige nominerede nordiske film til dette års Gabrielpris var ’Barn’ (norsk), ’En hvid, hvid dag’ (islandsk), ’Dronningen’ (dansk) og ’Sidste bud’ (finsk).


Artiklen fortsætter efter annoncen: