Forstå videnskaben i Intelligent Design

Vil du have 100% styr på, hvad ID er, og ønsker du at blive opdateret med forskningen på området, så er bogen ’Enter ID’ et must-read.

Karsten Pultz giver en status for, hvordan ID (Intelligent Design) behandles i Danmark, mens han inddrager alle danske udgivelser, som beskriver ID. ID bliver misforstået – både bevidst og ubevidst, og der bliver ikke lagt fingre imellem, når Pultz med god grund går i rette med fejlopfattelserne.

Men hvad er Intelligent design? Pultz giver følgende definition:
Levende organismer besidder egenskaber, som bedst lader sig forklare med intelligens som kausalitet (årsag).

Herefter får vi en logisk og forståelige indføring i, hvad ID er, og i lige så høj grad hvad det ikke er.

Læseren vil ikke finde en grundigere gennemgang på dansk. Pultz har kilderne i orden og kontakt til ID-forskere, som har arbejdet seriøst med emnet igennem årtier. Det gør, at eksemplerne i bogen er meget relevante, og kilderne er nye. Det er tydeligt, at der ligger en grundig research bag.

ID forklares konkret ved at inddrage information i DNA, fascinerende mikroskopiske maskiner og livets oprindelse. Pultz problematiserer påstanden om, at alle disse ting kan opstå ved tilfældige processer.

Desuden har bogen et kapitel, som præsenterer de førende ID-forskere i verden. Det er en god og nyttig oversigt, der kan bruges, hvis man ønsker at læse mere om ID.

Vi får lov at følge Pultz i hans frustrationer og entusiasme igennem bogen. Til tider kan han være lidt hård i sin stereotypiske beskrivelse af sine modstandere, og det er både ateister og kreationister, som står for skud.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det burde ikke være nødvendigt, for bogen bugner af evidens og god argumentation, og det står stærkt alene. Men nogle gange er det også befriende, at Pultz kalder en spade for en spade.

Der bliver skrevet flere og flere bøger om dette emne – med svingende resultat. De er ofte afkog fra andre bøger og bruger kilder fra det forrige årtusinde. Kan en konsevatorieuddannet musiker og amatørmekaniker som Karsten Pultz uden videnskabelige titler levere varen?

Som biolog med 25 års erfaring med emnet er mit svar klart ”ja”, og han udnytter ovenikøbet den viden, han har fra musikken og autoværkstedet i sin argumentation.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Karsten Pultz: Enter ID
217 sider. 199,00 kr. Udgivet på eget forlag april 2020
Kan blandt andet købes på Hosianna.dk

Anmeldt Af Biolog Kristian Bánkuti Østergaard