Hurtige genveje og langsommelige forandringer

Af journalist Eva Maria Jørgensen

I min lillebitte by har vi en såkaldt extensions-klinik. Det er et sted, hvor man kan komme med sit halvlange hår og få sat extensions i, så det bliver langt.

Extensions er kunstigt – eller ægte, hvis du er rig nok – hår, som med forskellige teknikker bliver sat på og skjult i dit eget hår. På den måde kan du på få timer få den hårpragt, som ellers tager år med god pleje og tålmodighed.

Det er der som sådan intet galt i. Smart og smertefrit, og det kan sagtens fjernes igen, hvis du fortryder. Andre af de hurtige løsninger, som vores samfund tilbyder, har langt flere bagsider.
Fedtsugninger, køb-en-hustru og kviklån er nogle af de lidt alvorligere symptomer på et samfund, hvor vi ikke længere vil vente på resultatet af komplekse processer.

I min kirke synger vi en sang med omkvædet: ”It’s a slow kingdom coming”. På dansk noget i retning af: ”Dit riges komme tager tid”.

I Bibelen er det princip blandt andet illustreret af, hvordan disciplene vandrede med Jesus i tre år, men også derefter fortsatte med at blive dannet i vandringen med ham.
Der sker også hurtige helbredelser, øjeblikkelige forandringer og store omvendelser i Guds Rige. Men der er også meget, som vokser frem over tid, når vi med valg og prioriteringer giver Jesus og hans måde at leve livet på plads i vores liv.

Det giver mig håb, at der plads til processen hos Jesus. At der er plads til, at surdejen får tid til at gennemsyre og hæve brødet, fordi det tager tid at tillade Guds kærligheds stemme at præge mig mere end den højtråbende og hurtige stemme fra reklamer, serier og medier.

Men det udfordrer mig også. For jeg vil jo også være anderledes i morgen og ønsker ikke at føle, hvordan livet sommetider går i cirkler, og jeg igen og igen må genbesøge Guds processer i mit liv.
Det minder mig om første del af mit konfirmationsord fra Paulus’ andet brev til Thessalonikerne. Her skriver han: ”Trofast er Herren!”

Trofast er ikke noget, man kan være hurtigt. Trofast er kun noget, der eksisterer i forbindelse med tid og de udfordringer, tiden, der går, nu bringer med sig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Må Gud give os udholdenhed og tålmodighed til at erfare hans trofasthed, så vi selv kan blive præget af den.