Cliff Richard fylder 80 år

Cliff Richard.

I onsdags den 14. oktober fyldte Sir Cliff Richard 80 år. Han har været aktiv sanger og musiker i mere end 60 år og solgt over 250 millioner plader/cd’er. Og så er han kristen…

Cliff slog i 1958 igennem med den første engelske rocksang ”Move it!” Dengang brugte han sit fødenavn Harry Webb. Han var forsanger i The Drifters og senere The Shadows.

Især i 60’erne havde han mange tophits. Han fortsatte, da Beatles senere kom og blev opløst, Elvis døde, men Cliff fortsatte sit lange liv på toppen.

Bortset fra de første vilde rock-år kom Cliff til at stå for en utrolig perfektionisme og vellyd.

Voksede op i Indien

Cliff voksede op i Indien med fattige, men flittige forældre. De havde en stærk kristen tro og etiske standarder, som har hjulpet Cliff i det udfordrende kunstnerliv.

I bogen ”Mit liv” (Schønberg) fortæller Cliff også, at han var vant til at komme i kirke fra sin barndom, men da han gik til konfirmationsforberedelse indså han, at han ikke forstod et ord af, hvad der blev fortalt. Han blev derfor ikke konfirmeret og lagde i nogle år troen på hylden.

Fra Jehovas Vidner til ægte kristen tro

Efter faderens død ville han gerne i kontakt med den afdøde og tænkte på at opsøge en spiritist. Det blev han dog advaret imod, og i stedet blev han gennem en kollega i showbiz ledt ind i Jehovas Vidner.

Ikke længe efter fik han dog kristne venner, som kunne besvare hans mange spørgsmål.
Men en dag erkendte han, at han ikke kunne få svar på alt, men til gengæld få fred med Gud ved at tage imod Jesus i sit hjerte.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hans offentlige bekendelse kom, da Billy Graham inviterede ham til at deltage i nogle møder.

Nødhjælp

Troen har fulgt ham siden og ført ham ind i et meget stærkt engagement i nødhjælpsarbejde i den 3. verden. Først gennem den kristne nødhjælpsorganisation Tearfund og siden gennem hans egen The Cliff Richard Charitable Trust. På et tidspunkt besluttede han, at overskuddet fra hver 10. koncert skulle gå til kristent hjælpearbejde.

En overgang overvejede han faktisk at gå ind i en fuldtids tjeneste i kristent arbejde, men endte med at fortsætte som kristen i showbizz, og være et vidne med sit liv og sit nødhjælpsarbejde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han begyndte at udgive gos-pelplader og holde gospelkoncerter allerede i 1969. I år 2000 indspillede han Milennium Prayer (Fadervor til melodien Auld Lang Syne), der blev et kæmpe-hit og solgte 1,4 millioner eksemplarer.

Stadig single

Cliff Richards karriere har givet ham mulighed for at eje flere huse rundt om i England, USA, på Barbados og i Portugal. Og i de sidste mange år har han slet ikke boet i England om vinteren, men derimod på Barbados eller i Portugal.

Han er også meget fascineret af tennis og har på den måde fået mange kontakter.

Da Cliff fortsat er single, har der altid været spekulationer i pressen om de mulige kvinder, han kunne være forelsket i.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nogle af de kvinder, han har været forelsket i og er kommet sammen med, hører stadig til hans bedste venner, men han har ikke været i stand til at binde sig og at forene livet i showbizz med ægteskab og børn, fortæller han i sin bog.

Nogle har naturligvis antydet, at han nok var homoseksuel, og i 2014 blev han anklaget for overgreb på en mindreårig dreng. Hans hus blev endda ransaget af politiet. Men efterfølgende blev sagen frafaldet, og BBC måtte betale ham en erstatning på 2 mio. kroner, fordi man havde bragt en transmission af ransagningen af hans hjem. Beskyldningerne var åbenbart falske.

Blandt de mange, mange hits, Cliff Richard har glædet publikum med, er The Young Ones, Congratulation, Summer Holyday, Miss you Nights, Devil Woman, We don’t talk anymore, From a distance. Og mange andre.

Cliff har også skrevet en slags andagtsbog ”Jesus – dig og mig”, som på dansk er udgivet af forlaget Scandinavia.