Identitet og livsøvelse

Et af engelsk litteraturs måske allermest citerede ord er disse af John Donne fra 1624: ”Intet menneske er en ø” – med den mindre citerede tilføjelse: ”Ethvert menneske er et stykke af fastlandet, en del af det hele”.

Carsten Hjorth Pedersen vælger imidlertid i sin nye bog at slå følge med den israelske forfatter Amos Oz: at vi alle er en halvø. Det er forholdet mellem individ og fællesskab, der er omdrejningspunktet.

Hverken individualismen eller kollektivismen har de fulde svar på, hvordan livet skal leves. ”Dybest set tror jeg, at stærke – gode såvel som onde – åndsmagter er på spil”, skriver forfatteren (s. 13) og løfter dermed spørgsmålet op på et niveau, der ikke ofte ses i spil i offentligheden, men det bliver perspektiveringen ikke ringere eller mindre brugbar af.

Føres individualismen og kollektivismen for langt ud i efterlevelse, kan de også have udtalte skadevirkninger, fx i vores hverdag og i politik. Bogens centrale afsnit handler om at finde den delikate balance mellem de to.

Man kunne lidt flot kalde det en studie i livsøvelser. Her er 20 gode tips, der alle nok er værd at tænke over. Lad mig blot i flæng nævne områder, som hvorfor vi skal præstere? Være mere gavmilde? Lytte sammen med andre? Gå til kamp mod overfladiskhed?

Sidst i bogen er der en række gode, relevante spørgsmål til overvejelse og samtale.

Forfatteren anfører som sin forhåbning for bogen, at vi alle ”må finde os godt til rette som selvstændige individer i uundværlige, sunde fællesskaber. Til ære for Gud. Til gavn for vores næste. Til glæde for os selv” (s. 14). – Som man ser, er barren sat højt. Men springet lykkes, er jeg glad for at kunne sige. Den lille bog fortjener at blive vendt tilbage til.

Carsten Hjorth Pedersen: ”Ethvert menneske er en halvø.”
136 sider. 150 kr. LogosMedia, 2020.


Artiklen fortsætter efter annoncen: