Jørn Hyldgaards urolige evangelistliv
Han har været ude i tovene et par gange i sit liv, men han er vendt stærkt tilbage, og der er bud efter den nu 60-årige sprælske evangelist.
– Dengang blev man jo ikke spurgt, om man ville med i kirke. Det var en del af opdragelsen, fortæller Jørn Hyldgaard om sin opvækst i en bagerfamilie i Hjørring.
De var fem søskende, som alle blev påvirket positivt af den kristne forkyndelse og fællesskabet i frikirken Missionsforbundet, hvor familien kom.
To af Jørn søskende lever stadig; søster Bente og lillebror Per Hyldgaard, som senere blev verdensevangelist og oprettede Gospel Outreach.
Men for Jørn gik vejen ikke helt så ligeud.
Angst og tvangstanker
– Jeg havde en masse angst og tvangstanker, som plagede mig, da jeg var barn og ung. Jeg tror, det var angsten, der drev mig ud i et misbrug i teenageårene.
Det var først og fremmest alkohol, men også stoffer, som jeg brugte til at dulme uroen, fortæller han til Udfordringen.
Jørn rodede sig jævnligt ud i druk og småkriminalitet. Og var uden tvivl til stor sorg for forældrene.
Men en ukendt kristen samlede ham op på en bænk i Oslo. Og det blev et vendepunkt. Jørn overgav sit liv til Jesus.
Han kom nu på Betesda – et kristent karismatisk behandlingshjem i nærheden af Brande. Og her fik han en ny chance.
Første prædiken i Bøvl
– Tre uger efter var jeg med et team fra Betesda ude og give mit vidnesbyrd i kirker og skoler, og jeg opdagede jo, at jeg godt kunne tale.
Det er faktisk 40 år siden i år, at jeg holdt min første prædiken. Det var den 23. januar 1980 i en lille by i Vestjylland, der hedder Bøvl…! Her var en lille kirke for Missionsforbundet, husker Jørn.
Lige fra starten bad han også for mennesker ved møderne, og der begyndte at ske helbredelser, ligesom flere blev frelst. Gud havde åbenbart givet ham en særlig gave og et kald til at være evangelist.
– Vi rejste jo rundt med filmen ”Korset og Springkniven” (bygget over David Wilkersons bog). Og senere rejste vi med den norske film ”Marita”, som beskrev misbrugermiljøet i Oslo.
Har prædiket i 55 lande
– Jeg har prædiket i stort set alle slags kirker i Danmark. Og efterhånden også i Norden. Og i Europa, særlig Øst-Europa, og i Asien og Afrika… Jeg tror, jeg har været i 55 lande.
– Hvordan gik det til?
– Ja, det var ikke fordi jeg selv gjorde noget for det. Det kom ligesom af sig selv. Når jeg var ét sted, var der nogen, der inviterede mig til et andet sted.
Jørn blev gift med Britta, og de har to sønner og en datter. I dag har de også to svigerdøtre og fire børnebørn.
Jørn og Britta har boet flere steder, men de sidste 30 år har de haft adresse kun 2 km fra Betesda.
En tid er han præst for menigheden Troens Ord i Brande, som sender over 100 tons nødhjælp afsted til de sultne og trængende i Øst-Europa.
Senere blev han knyttet til andre kirker, men han har altid gerne villet arbejde tværkirkeligt.
I dag er Åbenkirke i Herning hans base, hvorudfra han arbejder i Danmark og udlandet.
Blev psykisk syg
Omkring 2004 blev Jørn psykisk syg, og sygdommen varede i 6 år, hvor han ikke kunne foretage sig ret meget.
Forud for den periode havde Jørn nok spændt buen for hårdt.
På grund af sit komiske talent fik han et show på benene sammen med Sabine og Andreas Mathew. ”Livet er til grin”. De 11 shows kostede imidlertid 300.000 kr. Der blev også fremstillet en dvd, som alene kostede 100.000 kr. Og så store var indtægterne ikke.
Samtidig med, at Jørn var stand-up komiker, var han præst, taler og drev nødhjælpsarbejde og rejste i udlandet. Og så var der jo også familien…
– Havde du for meget?
– Jeg havde da travlt, og det var måske også en af grundene, men jeg tror mere det var angsten, der var årsagen, svarer han.
Da presset blev for stort, rejste Jørn til Thailand for at få ro til at tænke. Og her gik han helt i sort.
Venner fik ham hjem, og der gik nu seks år, hvor den før så aktive evangelist lå på sofaen det meste af tiden eller så tomt frem for sig.
– Hvornår vendte det?
– Faktisk var det kort efter, at jeg havde fået at vide, at jeg aldrig ville blive rask, fordi det var kronisk…
Gud – og behandling
DR-journalist Allan Høyer hørte om Jørns historie og skrev bogen ”Hudløs”, som er udkommet på Scandinavia.
I bogen fortælles om, hvordan Jørn efter et besøg hos sønnen Philip i Grækenland pludselig oplevede sig rask. Han ringede hjem til Britta fra Schweiz og fortalte det. I starten sagde de det ikke til ret mange, men så begyndte folk selv at lægge mærke til forandringen og sagde: Du ser ud til at have det godt igen.
– Jeg tror naturligvis, at Gud hjalp med, for der var mange, der bad for mig. Men det var også nødvendigt med behandling og medicinering, siger han.
Efter rekreationen begyndte Jørn igen at tale. Og i dag er der bud efter ham mange steder i Danmark og i udlandet.
– Mange kan genkende det, jeg fortæller, fordi så mange kæmper med angst og depression. Der er også mange unge, der har disse problemer, konstaterer Jørn Hyldgaard, der er fast gæstelærer på Mariager Højskole og på flere efterskoler.
Evangelist i Vietnam
For 6-7 år siden følte Jørn Hyldgaard et kald til Vietnam. Han havde aldrig været der, og der gik også 4 år, inden han tog dertil.
– Jeg havde fået et telefonnummer på én missionær, som var på vej hjem til Australien. Han henviste til en anden, som også var på vej hjem. Men han henviste til en præst i en ikke registreret kirke – og gennem ham kom jeg i kontakt med en række kirker i Mekong Deltaet i Vietnam, som vi nu har samlet i et netværk. Vi planter også nye kirker, og der sker en masse derovre.
Også kirker i nabolandene Cambodia og Laos er med i netværket, forklarer Jørn, som kalder sit missionsarbejde for ”Go East”.
Man kan læse mere om arbejdet og Jørn Hyldgaards tjeneste på hans hjemmeside: jornhyldgaard.dk.
På torsdag den 5. november fylder han 60 år. På grund af corona-reglerne må han vente et år med at fejre dagen. Forhåbentlig næste år, hvor Britta også bliver 60 år.