IPSICC

Syriske kristne er lam blandt ulve

Kristne i Idlib nær grænsen til Tyrkiet lever stadig i frygt for Islamisk Stat.

– Håbet sejrer over al den undertrykkelse og vold, vi lider hver eneste dag, siger Fr. Hanna Jallouf fra Idlib. Foto: Proterrasancta.org / Facebook

– Vi er lam blandt ulve. Bogstaveligt talt. Hver aften lægger vi vores liv i Herrens hænder, før vi går til ro.

Det siger franciskanermunken Father Hanna Jallouf, 67, som sammen med den 40-årige Father Luai Bsharat er blevet boende i Idlib for at støtte den kristne minoritet i provinsen.

Trygge trods ulvene

Father Hanna fortæller videre om situationen til NGO’en Aid to the Church in Need:

”Men næste morgen vågner vi og ser, at vore bønner blevet hørt… på samme måde oplever vi kraften i jeres bønner for os. Herren hører ikke vores bøn ved at lade ulvene forsvinde, de er der stadig, men de er også ret spagfærdige.

Vi har oplevet nogen forfølgelse: de tvang os til at fjerne alle de kristne symboler, og vi kan ikke udtrykke vores tro offentligt. De truer os og sender deres børn til at smide sten ved dørene til vore huse og kirker, men vi er trygge og i stand til at leve dedikeret i vores dagligliv med håb og tro,” forklarede Fr. Hanna Jallouf.

Nogle kristne har valgt at blive boende i provinsen Idlib i det nordvestlige Syrien, selv om de dagligt oplever både drab, trusler og tortur, skriver Christian Today på baggrund af oplysninger fra Aid to the Church in Need.

Idlib-provinsen er nemlig stadig kontrolleret af internationale jihadist-grupper, inklusive en gruppe, der er relateret til Islamisk Stat.

Ti års lidelser

Franciskanermunken Father Firas Lutfi, som er regional præst for Syrien, Libanon og Jordan, har til ACN udtalt, at de kristne i området skjuler deres tro af frygt for jihadisterne. Han talte om et helt årti af lidelser for de kristne i Idlib, som startede med borgerkrigen i begyndelsen af 2011.

Herefter overtog militante grupper kontrollen med regionen og udråbte den til en islamisk stat.

– De konfiskerede de kristnes ejendele, tvang islamisk sharia-lov ned over alle ikke-muslimer og fratog dem retten til at bevæge sig frit i deres egne landsbyer. De tvang kvinderne til at bære slør.

De ødelagde også alle de kristne symboler som korsene på kirker og gravsten, fortalte Fr. Lufti.
Han fortalte samtidig, at nogle kristne var blevet angrebet, slået, tortureret eller myrdet.

300 kristne familier

Der er nu 300 kristne familier tilbage i landsbyerne Knayeh og Yacoubieh.

Ifølge Fr. Firas Lufti er munkenes tilstedeværelse i området et ”tegn på håb midt i mørke og håbeløshed”. Derfor vælger munkene at blive på stedet for at styrke kirken og de kristne, som har besluttet sig for at blive i provinsen.