Abortdebat i Aftenshowet

DR’s vært talte med Mødrehjælpens direktør og et medlem af Retten til Liv om abort.

Fra venstre ses DR’s Ulla Essendrop, Mødrehjælpens direktør Ninna Thomsen og Agnethe Maltha Winther fra Retten til Liv. Skærmprint

DR har åbnet for en debat om abort, blandt andet med et indslag i Aftenshowet. Her medvirkede Mødrehjælpens direktør og Agnete Maltha Winter, der er medlem af Retten til liv.

I Aftenshowet den 29. oktober hed det, at abortdebatten har fyldt rigtig meget under valgkampen i USA. Derfor lød spørgsmålene i studiet:

– Har abortdebatten i USA været med til at gøre det mere legitimt at tale om abort i Danmark? Er der brug for, at vi taler om fri abort? Og: Hvad betyder den polariserede abortdebat i USA for os i Danmark?

Uvildig abortrådgivning?

Mødrehjælpens direktør, Ninna Thomsen, meddelte fra starten sin klare støtte til ”kvindens ret til at bestemme over sin egen krop”.

Agnete Maltha Winter begrundede sin modstand imod abort med sit menneskesyn, “som hele vores samfund er bygget op omkring, at alle mennesker er lige.” Hun mente, at det er godt, at folk får anledning til at tage konkret stilling og ikke kun følger en strømning.

Derimod mente Ninna Thomsen, at en abortdebat kunne give kvinder skyld og opfordrede samtidig til, at man stod op for kvinders rettigheder.

”Man sidder tilbage med en undren over, at Mødrehjælpen kan have en så klar politisk abortagenda og samtidig sælge sig selv så massivt som uvildig abortrådgivning,” lyder vurderingen på Retten til Liv’s hjemmeside.

Live-chat på DR.dk

I samme uge havde der været et indslag på DR.dk/nyheder, samt en live-chat med deltagelse af landssekretær Ellen Højlund Wibe, Mødrehjælpens direktør og en gynækolog.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Man kan læse spørgsmål og svar på et link fra RTL’s hjemmeside. Et af spørgsmålene lyder:

– Er modstandere af fri abort også modstandere af fortrydelsespiller? Af kondomer? I alle tilfælde er man jo med til at stoppe en levende organisme (sædceller) fra at blive til et menneske..

Hertil svarer Ellen Højlund Wibe: ”I Retten til Liv er vi ikke modstandere af prævention, der hvor præventionen ikke risikerer at udstøde et befrugtet æg. Men spiralen er et eksempel på en præventionsform, hvor risikoen er til stede for, at det sker, og derfor kan vi – og andre abortmodstandere ikke gå ind for det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Når det kommer til fortrydelsespiller er der ret stor usikkerhed omkring, hvorvidt der sker en udstødelse af et befrugtet æg. Kondomer og andre barrieremetoder, derimod, ser vi ikke noget etisk problem i.

Der er stor forskel på den værdi, vi tillægger en hhv. sædcelle og ægcelle, og så når der er tale om en sammensmeltning af disse to = et befrugtet æg.

Først i det øjeblik sammensmeltningen har fundet sted, befrugtningen, er der tale om et menneskeligt individ med sit helt unikke DNA materiale. Fra da udvikler man sig SOM menneske, ikke TIL at blive menneske.”

Kritik af DR’s abortdebat

Dansk Kvindesamfunds forkvinde har på Twitter protesteret mod DR’s aktuelle abortdebat:


Artiklen fortsætter efter annoncen:“… selvfølgelig skal vi ikke debattere, om vi skal have fri abort, for det har vi. Den rettighed er en hjørnesten i vores demokrati og retten til selvbestemmelse. Det, vi kan debattere, er den stigende abortmodstand internationalt, eller hvad det kan have af konsekvenser ikke at have fri abort,” skrev Helena G. Hansen.

RTL forstår ikke kritikken af denne debat og skriver på hjemmesiden: ”Hvis argumenterne for fri abort er stærke nok, har Dansk Kvindesamfund jo ikke noget at frygte. I et demokratisk samfund med en fri presse må det til enhver tid være argumenterne, der tæller! Fri os fra formynderi!”