Hvordan skal vi blive enige om julefejringen?

Kære Poul Henning

Juleinvitationer og antal er blevet temmelig kompliceret i vores familie. Normalt skulle vi være 17 juleaften, men formentlig fastholdes regeringens ønske om, at vi kun kan samles 10. De 17 er alle aldre, og nogle er også særlig sårbare på grund af sygdom. Det har affødt mange holdninger og lidt heftige diskussioner.

Nogle i familien siger, at vi blot skal bede til Gud. Han passer på os, så de 17 er ikke noget problem. Dermed bliver det et åndeligt problem, som handler om manglende tro og dette at gå imod al den frygt, som vælter ind over samfundet. Hertil svarer andre, at den personlige tro er personlig, men andre skal ikke udsættes for en unødvendig risiko.

Flere henviser til Bibelen og fastholder, at vi naturligvis skal underordne os myndighederne.

Endelig er der dem, der foreslår en pragmatisk løsning med opdeling af gæster på forskellige dage. Dette synspunkt bliver så igen anfægtet, for grundtanken er, vi skal begrænse os til færrest muligt og netop kun udvælge en lille tæt fast familie eller vennegruppe på 9, vi løbende mødes med.

Dertil kommer dem, der synes, at vi skal udskyde festen, idet vaccinen er på trapperne. Der er dog enighed om, at vi alle har et hensyn til os selv og vores næste. Tak om du vil hjælpe os til at få en fredelig jul uden for meget forvirring.

Kærlig hilsen Jette

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kære Jette

I mange familier er der forskellige holdninger til corona-anbefalingerne, når det kommer til fejring af julen. Skal de store familier dele sig op, eller er det sikkert nok at samles?

Ja, det er vist genkendeligt for de fleste. Der er mange holdninger og tilgange til Covid-19 i praksis. Jeg vil tilskynde til taknemlighed, vores land takler krisen bedre end de fleste andre lande.

Overordnet vil jeg opmuntre til stor rummelighed og personlig frihed. Det er helt ok, at vi i dette spørgsmål har mange vinkler og tilgange. Alle skal naturligvis selv vurdere og personligt finde vej i de konkrete handlinger, det må vi respektere 100%. Vi skal ikke dømme hinanden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Alle kan finde eksempler, der bekræfter, at de har ret. I forsigtighed kan der strammes op, og i afslappethed kan der løsnes op. Diskussionen udløser flere underliggende temaer om etik, moral, tro og næstekærlighed.

Fagligt set er problemet, at Covid-19 har en lang inkubationstid på optil 2 uger, og at vi kan smitte uden at vide det. Selvom vi følger alle de anviste regler, kan ingen af os altså være helt sikre. Vi kan og skal alle hele tiden arbejde på drastisk at nedsætte risikoen for smitte, men vi kan ikke fjerne den.

Nogle vælger en virtuel løsning og opdeling i mindre grupper. Jeres 17 skulle i så fald vælge to fester på to forskellige steder plus en virtuel løsning. Højdepunkterne kunne da følges virtuelt en fest ad gangen. Jeg har tillid til, at I finder den løsning, der er bedst for jer.

Ja, vi må midt i Covid-19-overvejelser ikke glemme julens herlige budskab. Men englen sagde til dem: ”Frygt ikke! Se, jeg forkynder jer en stor glæde, som skal være for hele folket: ”I dag er der født jer en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren.” (Luk 2:10-11)


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kærlig hilsen
Poul Henning