Hospitalsskib med danske volontører

Danske frivillige spiller igen en afgørende rolle, når Mercy Ships søsætter et nyt hospitalsskib i 2021.

Endnu et hospitalsskib med danske rødder er snart på vej for at hjælpe afrikanske børn.

Den tidligere Storebæltsfærge ”Dronning Ingrid”, der er konverteret til flydende hospital i Afrika, får en ny følgesvend, når Mercy Ships søsætter endnu et hospitalsskib.

Med hele to hospitalsskibe i funktion kan den velgørende organisation mere end fordoble antallet af patienter, der får lægehjælp og operationer ombord.

Fejret på FN’s Børnedag

I Mercy Ships, der giver gratis lægehjælp og operationer i Afrika, fejrede man den 20. november – på FN’s Børnedag – søsætningen af det nye hospitalsskib. Med dette skib kan organisationens indsats for at give gratis lægehjælp og sundhedsydelser til børn og deres familier i Vestafrika mere end fordobles.

På FN’s Børnedag blev det også i år markeret som, at verdens børn med FN’s Børnekonvention, der blev vedtaget i 2015, har rettigheder som fx. ret til adgang til sundhedsydelser. Men der er stadig lang vej, før målet er nået blandt verdens fattigste.

5 mia. uden adgang til lægehjælp

”Hele 5 milliarder mennesker har ikke adgang eller råd til rettidig lægehjælp. Af dem bor 97% i Afrika syd for Sahara. Det er et rystende antal børn og voksne, der har brug for hjælp til helt basale operationer og almindelig lægehjælp. Vi ved, at behovet er enormt, og at der er brug for, at vi gør endnu mere,” siger generalsekretær i Mercy Ships Danmark, Vibeke Hauge Førrisdahl.

Det nye store hospitalsskib hos Mercy Ships sejler mod Vestafrika i slutningen af 2021 under navnet ”Global Mercy”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I forvejen driver organisationen skibet Africa Mercy, der er den tidligere Storebæltsfærge ”Dronning Ingrid”. Denne færge har fungeret som hospitalsskib siden 2007.

“Ved at udvide vores indsats med endnu et hospitalsskib kan vi sætte stærkere ind mod den globale nød og store efterspørgsel på sundhedsydelser for befolkningen i fattige lande i Vestafrika.

Mercy Ships er kendt for både professionalisme og passion, og det afspejler vores nye hospitalsskib også,” siger Vibeke Hauge Førrisdahl og uddyber:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Derfor bliver Global Mercy et fuldt udstyret og specialbygget hospitalsskib med alt nødvendigt udstyr og avanceret teknologi.

Skibet vil, ligesom vores nuværende skib Africa Mercy, være bemandet med højtuddannede volontører, der vil tage sig godt og professionelt af alle patienterne.”

Der er også danske volontører med på det nye hospitalsskib, blandt andre overstyrmand Milan Falsing, oplyser organisationen.

Kaptajn Milan Falsing, som her leger med en lille patient, har været tidligere været udsendt af Mercy Ships.

Skibet er ladet med danskere

Siden 1978, hvor Mercy Ships blev grundlagt, har organisationen givet gratis lægehjælp og operationer til flere end 2,8 millioner mennesker i lande som Madagaskar, Liberia, Guinea, Senegal og Benin.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er volontører som den danske kaptajn Milan Falsing, der udgør skibets besætning – alle fra matroser og praktisk personale til sygeplejersker og læger arbejder frivilligt ombord.

Milan Falsing er engageret i Mercy Ships’ sag, og han har allerede været udsendt tre gange:

”Jeg synes, det er enormt livsbekræftende at være ude som volontør. Det er helt enestående og enormt rørende at være med til at give patienterne – og især vores mange små patienter – mulighed for lægehjælp og operationer.

Det betyder alt, at vi er med til at ændre patienternes liv. Vi er der for dem. Vi er der ikke bare for os selv”.

Dansker sætter strøm til det største hospitalsskib

Det nye skib, der er verdens største civile hospitalsskib, er specielt designet med seks operationsstuer og avancerede uddannelsesfaciliteter.

De moderne træningsfaciliterer er vigtige i indsatsen for, at Mercy Ships ikke bare giver lægehjælp og operationer, men også træner lokalt sundhedspersonale, så de kan give endnu bedre lægehjælp og gennemføre operationer af endnu højere kvalitet i deres hjemland, når skibet er sejlet videre til næste land.

Det er den danske elektroingeniør Lars Hansen, der gennem de sidste fire år har arbejdet på det store skib, der bliver bygget på et værft i Kina. Lars Hansen har sørget for, at alle skibets tekniske installationer virker, som de skal.

”Det er specielt at arbejde på det første nybyggede civile hospitalsskib i verden. Jeg sætter en stor ære i at få lov til at være med til at bygge sådan et skib. Især når jeg tænker på, hvor mange mennesker det kommer til at hjælpe fremover i den fattigste del af verden,” siger han.
Global Mercy’s udstyr:

Det nye hospitalsskib er forsynet med 6 operationsstuer, gymnastiksal og pool til genoptræning, auditorium med 682 siddepladser, akademi til studerende (fx lokalt sundhedsfagligt personale) – og 600 volontører fra hele kloden.

Volontørerne er fagfolk som fx. kirurger, sygeplejersker, maritim besætning, tandlæger, kokke, lærere, elektrikere, værtspersonale med flere, samt medarbejdere i skibets café, butik og bibliotek.

Større behov end tidligere

Hvert år dør flere end 18,6 millioner mennesker, fordi de ikke har adgang til operationer. I Afrika syd for Sahara lever 93% af befolkningen uden adgang eller råd til rettidig og sikker kirurgi. Derfor har Mercy Ships siden 1990 sat ind med hjælp netop i denne region.

Mens Covid-19 presser verdens allerede skrøbelige sundhedssystemer, er behovet for at give grundlæggende lægehjælp og operationer større end nogensinde – især i de afrikanske lande.

Dansk virksomheds-støtte

En række maritime virksomheder støtter Mercy Ships, bl.a. MAN Energy Solution og Maersk Oil Trading. I alt seks danske maritime virksomheder og organisationer støtter på forskellig måde.

Via en stor CSR-donation leverer MAN Energy Solution reservedele og service til vedligeholdelsen af maskineri og propel-systemer på den 40 år gamle tidligere storebæltsfærge, mens Maersk Oil Trading muliggør køb af brændstof og smøremidler til attraktive priser. Endelig støtter maritime fonde Mercy Ships økonomisk i forhold til uddannelses- og træningsprogrammer.

Mercy Ships har siden 1978 arbejdet i mere end 55 ulande, ydet tjenester til en værdi af over 1,7 mia. dollars og hjulpet mere end 2,8 mio. mennesker.