Trods krisen står den bedste jul for døren

Af Iben Thranholm

Der hersker ingen tvivl om, at julen på det ydre plan bliver ganske anderledes i år end tidligere.

Det behøver ikke at betyde en trist og tom jul, men den kan faktisk komme til at rumme netop den gave, mange har allermest brug for nu.

I den forgange uge blev der bremset kraftigt op for julehandlen, da stormagasiner og storcentre lukkede fra den ene dag til den anden. Mange nåede sikkert ikke at få købt de julegaver, de havde planlagt. Men som ordsproget siger, så er der ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. At der nu er lukket ned for det sædvanlige julegaveræs, hvor dankortet drænes, er en anledning til at tænke i helt andre baner i forhold til, hvad vi skal glæde hinanden med i julen.

Mange har i denne krisetid ikke brug for mere avanceret elektronik, parfumer og tøj, men bare at få lov til at opleve at være tæt på andre. Møder og handel på nettet har erstattet den daglige personlige kontakt.

I vores isolation i hjemmene er vi lidt ved at blive vænnet fra den fysiske kontakt mellem mennesker, som er så vigtigt for vores trivsel, humør og endda selvværd. Derfor er der brug for gaver, hvor vi giver hinanden værdigheden som mennesker tilbage og det, som giver livet mening.

Derfor må vi være opfindsomme og finde på gaver, som højner selvværdet og som styrker følelse af fællesskab og omsorg, også selvom vi måske ikke er sammen. Kun fantasien sætter grænser for, hvordan man kommer et andet menneske i møde og bekræfter det i at være menneske.

For det at være menneske består basalt i at føle sig elsket og at kunne elske andre. Når vi ikke kan være fysisk sammen, må man finde på enkle gaver, som alligevel udtrykker stor kærlighed.

Nonnen Mother Teresa sagde engang: ”Vi kan ikke gøre særlig mange store ting, men vi kan gøre små ting med stor kærlighed”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I år har vi mere brug for en følelse end en vare. Med smitten, nedlukningerne og isolationen står det efterhånden helt klart, at uden tro, håb og kærlighed svækkes vi.

Derfor bør vi faktisk heller ikke begræde, at julen ikke bliver, som den plejer, men glædes over, at krisen gør os mere modtagelige og taknemmelige overfor det, som juleevangeliet vil bringe ind vores liv hver især: nemlig visheden om Guds ubetingede kærlighed og nærvær til alle.

Hvis vi er åbne for den kærlighed fra oven og fra hinanden, kan julen i år ende med at blive den bedste, vi har oplevet i lang tid.


Artiklen fortsætter efter annoncen: