Arkæologiske fund ved Davids Tårn bekræfter bibelsk beretning

2. Kongebog fortæller, at Hizkija gennemførte reformer og ødelagde afgudsbilleder. Nu finder man resterne af disse i Jerusalem.

Arkæolog Noam Silverberg viser figurer, som er slået i stykker, sandsynligvis på Hizkijas ordre. Nærbillede af figurerne ses indsat i det store billede. Fotos: Vidar Norberg

Der graves og børstes uden for Davids Tårn Museum. Gamle figurer, som blev smadret omkring 700-tallet før Kristus, bekræfter Bibelens beretning om kong Hizkija, der fornyede gudstroen og fjernede afguderne.

Der er meget, som kommer frem i lyset, når de små gravemaskiner arbejder sig ned i jorden. Både mure, bygninger og afløb. Også mange små ting dukker op.

– Vil I se, hvad vi har fundet? spørger arkæolog Noam Silverberg.

Han leder os på vejen til barakken med udstyr og små fund. De fortæller ofte lige så meget som de store mure, der er bygget af store herskere. Fra en pose tager Silverberg noget keramik.

– Dette er en statue. Som I kan se, er fødder og hovede hugget af, og de er smidt væk. Det fortæller historien om kong Hizkija, som rensede templet. Denne type afgudsbilleder mistede hovede og ben.

Vi har fundet mange afgudsbilleder, som er ødelagt. Dette er forbindelsen mellem bibelske kilder og arkæologi, siger Noam Silverberg.

Fik Guds hjælp

I 2. Kongebog 18,2-5 står der følgende om Hizkija:

”Han var 25 år gammel, da han blev konge, og han regerede i Jerusalem i 29 år. […]
Hizkija gjorde, hvad der var ret i Herrens øjne, akkurat som sin forfar kong David. Han nedbrød offerstederne rundt omkring i landet, knuste stenstøtterne og væltede frugtbarhedspælene.

Han slog tilmed den kobberslange i småstykker, som Moses i sin tid havde lavet, for Israels folk var begyndt at bringe ofre til den. De gav den navnet Nehushtan som en anden afgud.

Hizkija havde en usædvanlig stor tillid til Herren, Israels Gud, ja, hverken før eller efter ham har der i Juda været en konge, som i den henseende kan måle sig med ham.”

Hizkijas rige stod i et vasal-forhold til den assyriske kong Sankerib. Sankerib drog mod Jerusalem, selv om de havde betalt den opkrævede skat. Assyrerkongen truede Hizkija, hånede og spottede Gud, og sagde, at der ikke fandtes nogen redning for byen.

Men samme nat gik en Herrens engel ud og dræbte 185.000 krigere i assyrernes lejr. Da brød Sankerib op og vendte hjem til Nineve. Han blev senere slået ihjel af Adrammelek og Sarezer. (2. Kongebog 18 og 19)

Det var Hizkija, som byggede vandtunnelen fra Gihon-kilden til Siloa-dammen. Dette er en tunnel i Davids By (Ir David), som turister plejer at gå igennem.

Flere fund

Fra romersk tid finder man det, Silverberg kalder datidens ”plastflasker”. De blev lavet i keramik og havde en karakteristisk tud og to hanke.

Han har også piber fra den osmanniske tid, og fortæller, at myndighederne ikke brød sig om, at folk sad i kafferum og røg. Det blev nærmest betragtet som et narkotikum.

–Kan I sige mig, hvad slags knogle dette er? spørger Noam Silverberg og fremviser en kraftig kæbeknogle.

Der gættes på mange slags dyr, men ikke på gris, fordi det er et urent dyr, som jøderne ifølge Moseloven ikke må spise.

Men arkæologen oplyser, at dette faktisk er kæben fra en gris. Det fortæller ham, at her har der været andre end jøder og muslimer, som ikke spiser gris. Det må have været romere eller kristne. Måske korsfarere.

Caroline Shapiro fra den internationale informationsafdeling ved Davids Tårn Museum i Jerusalem viser rundt.

Davids tårn

Davids Tårn Museum skal pudses op for 40 millioner dollar. Dette er et af de største renoveringsprojekter i Israel. Når det står færdigt i 2022, er det et område på 20.000 kvadratmeter, fremgår det af en pressemeddelelse fra direktør Caroline Shapiro fra den internationale informationsafdeling ved Davids Tårn Museum.

Museets indgang ved Jaffaporten skal efter planen sluse tusindvis af turister gennem museet og ind i Den Gamle By. Her kan folk vandre gennem museet, gå på café og bruge toiletter. Der bygges også et par elevatorer, så alle kan komme til at opleve den gamle tid.

Mange mener, at det var her, Herodes den Stores palads lå. Det område, som hedder Kishle, kan have været det sted, hvor Herodes holdt et hemmeligt møde med de vise mænd fra Østen for at høre om Jesusbarnet i Betlehem (Matt. 2).

Før coronapandemien var der årligt 500.000 turister, som besøgte Davids Tårn Museum, og de bidrog med 80 procent af museets indtægter.

– Tower of David er selve symbolet på Jerusalem, siger direktør og chefkurator Eilat Lieber ved Davids Tårn Museum, som glæder sig til at vise Jerusalems historie til nye generationer.

– Jeg er glad, ydmyg og stolt over at være med til renoveringen af Tower of David Museum, som er selve symbolet på Jerusalem. Jerusalem berører millioner af mennesker over hele verden, og jeg er klar over det store ansvar med at fortælle denne historie til fremtidige generationer, siger direktør og chefkurator Eilat Lieber.

En af dem, som er med til at finansiere projektet, er fru Vivien Duffield i Clore Israel Foundation. Hun har været med i 40 år og kæmpede i sin tid sammen med den legendariske borgmester Teddy Kollek for det, som blev til museet.

– Davids Tårn Museum gi’r et symbolsk billede over tidshistorien i Jerusalem, fra det første tempel til i dag, sagde Jerusalem-minister Rafi Peretz.

– Davids Tårn Museum er et symbol for Jerusalem gennem tiderne og et af de vigtigste historiske og arkæologiske steder i verden, sagde borgmester Moshe Lion.