Helsingørs biskop emeritus er fyldt 70

’Danmarks sidste konservative biskop’ stoppede i november efter 25 år i embedet.

Lise-Lotte Rebel

”Med hendes afgang bliver bispekollegiet mindre mangfoldigt og teologisk fattigere,” skrev sognepræst Jesper Bacher om den nu 70-årige tidligere biskop i Helsingør, Lise-Lotte Rebel.

Den nu pensionerede biskop blev født i Kongens Lyngby og er cand. theol. fra Københavns Universitet. Hun har været præst i Utterslev Kirke, Islev Kirke og Helsingør Domkirke, før hun blev biskop over Helsingør Stift i 1995.

Første kvindelige biskop

Ved sin indsættelse var Lise-Lotte Rebel Danmarks første kvindelige biskop. Dette har dog for længst ændret sig.

Overfor modstandere af kvindelige præster, som hun teologisk har meget tilfælles med, har Lise-Lotte Rebel påpeget, at køn ikke er nogen kvalifikation i sig selv, når det gælder præsteembedet.

Der er da også flere teologisk konservative præster, som beklager, at den sidste ”konservative biskop” nu har forladt bispekollegiet.

Ved sin afgang var Lise-Lotte Rebel således den eneste i bispekollegiet, der i 2012 havde stemt imod indførelsen af et kirkeligt ritual for vielse af homoseksuelle med henvisning til blandt andet den bibelske skabelsesberetning.

På det tidspunkt havde Viborgs daværende biskop Karsten Nissen, der før havde udtalt sig imod et kirkeligt ritual for homoseksuelle, ændret holdning i sagen.

Fundamentet

I et interview med Kristeligt Dagblad i anledning af den runde fødselsdag den 23. januar, udtalte Lise-Lotte Rebel om drivkraften i sin tro og tjeneste:


Artiklen fortsætter efter annoncen:”At tale om den treenige Gud, den Gud, der viser os, hvem han er, gennem et skrøbeligt barn i en krybbe og gennem en anfægtet, tortureret og korsfæstet mand på Golgata, der blev oprejst på tredjedagen – det er så stort, at det blev jeg nødt til at bruge mit liv på”.

Lise-Lotte Rebel er gift med dr. theol. Bent Flemming Nielsen, og de har tilsammen fem børn og syv børnebørn.

Ny biskop

Den nye biskop i Helsingør Stift, Peter Birch, bliver på grund af restriktionerne indsat ved en mindre ceremoni den 31. januar.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han tiltræder embedet den 1. februar. I stiftet regner man med at kunne holde en større fejring af indsættelsen den 20. juni 2021.