Ulve-mentalitet præger virksomhedskultur

Den største kinesiske mobiltelefon-producent Huawei er blevet kritiseret for en umenneskelig virksomhedskultur. Den ligger fjernt fra den vestlige virksomhedskultur, der – trods alt – er præget af de grundlæggende kristne værdier om respekt og frihed for den enkelte.

Huawei har haft succes og hyldes ofte for sine ledelsesprincipper af velrenommerede medier som Harvard Business Review. Men tidligere medarbejdere afslører nu overfor det tyske internetmedie Netzpolitik.de, at der hersker en ulve-virksomhedskultur.

Medarbejderne presses til det yderste, kontrolleres for deres loyalitet i fritiden, diskrimineres og straffes for fejl offentligt.

Huaweis topleder Ren Zhengfei bruger ofte militære metaforer, når han taler offentligt, og han har selv ofte omtalt Huaweis kultur som en ”ulvekultur”, skriver Netzpolitik.

Forskelsbehandling

Netzpolitik hævde, at der er forskellige regler i Huawei for kinesiske og ikke-kinesiske medarbejdere. Ikke-kinesere har mindre adgang til information og holdes udenfor vigtige interne beslutninger.

Til gengæld holdes kinesiske medarbejdere, der er stationeret i Europa, i kort snor af topledelsen.
Ifølge Netzpolitik demonstrerer et internt dokument med titlen ”Assignment and Mobility Management Regulation”, hvordan Huawei forhindrer kinesiske medarbejdere i at bosætte sig i udlandet.

”De, der har fået opholdstilladelse i et EU-land, eller hvis ægtefæller har en permanent opholdstilladelse i EU, og dem, der frivilligt har ansøgt om permanent ophold i EU, skal forlade Europa hurtigst muligt,” skriver virksomheden på kinesisk i dokumentet, som fortsætter: ”Hvis de ikke følger ordren, vil virksomheden opsige dem.”

Nul tolerance for fejl

Kilder bekræfter overfor Netz-politik, at Huawei konsekvent straffer sine kinesiske medarbejdere for påståede fejl. Og helst offentligt foran deres kolleger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Via interne e-mail-lister fortæller virksomheden, hvem der efter Huawei’s opfattelse ikke har opført sig ordentligt, og hvilke sanktioner der er blevet pålagt dem. Ifølge artiklens kilder holder Huawei sine ledere ansvarlige for enkeltpersoners fejl. I gruppen behandles de som dårlige forældre over for deres ”børn” – medarbejderne.

Ifølge Washington Post er den militaristiske ledelsesstil endnu mere udtalt i Kina, hvor nye medarbejdere, der arbejder ved virksomhedens hovedkvarter i Shenzhen, skal deltage i en to-ugers boot camp på Huawei University. Der sover de på sovesale og vækkes kl. 5 om morgenen for at løbe og lave fysiske øvelser iført røde og hvide Huawei-uniformer.

Også i Danmark

I Danmark har flere nøgle-medarbejdere, som den tidligere kommunikationschef Tommy Zwicky, i det sidste år pludselig og uden forklaring forladt Huawei.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det norske Lyd & Bilde har været i kontakt med mindst tre tidligere Huawei-medarbejdere om deres situation, men ingen af ​​dem har ønsket at tale offentligt og henviser i stedet til fortrolighedsklausuler, som de har underskrevet i forbindelse med deres afskedigelse.