Smuk indlevelse i tiden efter besættelsen

Niels Johansens seneste roman væver skæbner fra besættelsestiden fint sammen.

Her er en historie i flere lag, flere generationer og flere mennesker med skæbner vævet sammen fra besættelsestiden til i dag. Bogen er en selvstændig fortsættelse af ’Du ved det nok mit hjerte – billeder i sort hvid’. Disse bøger bygger på ophavet til historierne, Far Johannes, alias Johannes Madsen, og hans eftermæle.

Efter Besættelsen

Før sin død lagde Far Johannes sin families historie i hænderne på journalisten og vennen Anna Gertsen; deres skæbner er på forunderlig vis knyttet sammen.

Ud af dette har forfatter Niels Johansen skrevet denne bevægende bog, som beskriver dem, der kom levende ud af besættelsen, men mistede viljen til liv – de havde været for meget svært igennem, modstandskamp, mareridt og sår på sjælen. Og så dem, der overvandt alt det svære, som den stærke modstandskvinde Petra.

Niels Johansen er tidligere sognepræst og debuterede som børnebogsforfatter. Han har siden udgivet romaner, noveller, digte og salmer.

For hende sluttede kampen ikke den 4. maj 1945, men fortsatte som kamp bestandigt at bevare livsmodet hos sig og sine.

Gennem disse skæbner standser journalisten op, mens hun funderer på sin egen familie, deres liv og fremtid. For nok er det en helt anden tid nu, men de store spørgsmål er stadig de samme.

En collage af skæbner

Niels Johansen har samlet en poetisk fortælling som i en collage, der skrider frem i takt med, at bogens omdrejningspunkt, Far Johannes, løfter sløret og giver et indblik i de forskellige personers liv for den lyttende ven og journalist, som tager det ind og knytter det sammen med nutiden og efterkommerne i begge familier.

Tankevækkende citater krydrer kapitlerne, som ”Mod er ikke fravær af fortvivlelse, men snarere evnen til at fortsætte trods fortvivlels
en” af Peter Arne Dahl.

Collagen er skrevet smukt med fin indlevelse, som byder på et nuanceret indtryk af livet efter besættelsen med både lys og mørke i troen på, at alt er i Guds hånd og kan opsummeres med salmen Altid frejdig, når du går – både i krig og fred.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Niels Johansen: Hjerter taler samme sprog – En collage
180 sider. 250 kr.
Forlaget Historia