Genbrugsbutikkerne er åbne

Skuespilleren Bodil Jørgensen, der er ivrig fortaler for genbrug og desuden ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp, gjorde en god handel i genbrugsbutikken i Ballerup.

Skuespilleren Bodil Jørgensen var en af de glade kunder, da Folkekirkens Nødhjælp i Ballerup kunne åbne sin genbrugsbutik igen efter nedlukningen.

Den midlertidige nedlukning af Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutikker har kostet organisationen op mod 1,5 millioner kroner om ugen. Men nu er en gradvis åbning i gang til stor glæde for både frivillige og de mange faste kunder – heriblandt Bodil Jørgensen.

Hun greb hurtigt muligheden for at gøre et par gode køb i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Ballerup, som nu igen har slået dørene op.

”Det er dejligt at shoppe igennem igen. Vi har alle været isoleret så længe, og der er noget dejligt genkendeligt ved at træde ind i en genbrugsbutik. Her støder vi på gamle minder, mens butikkerne også er et mødested for mange mennesker. Det er altid tydeligt at mærke,” siger Bodil Jørgensen, der også er ambassadør for Folkekirkens Nødhjælp.

”Jeg håber, at genbrugstanken får lov til at vokse endnu mere i de her tider, og at vi har gjort os den erfaring, at vi ikke behøver at tonse rundt i hele verden, som om det var et nyåbnet indkøbscenter. I stedet skal vi passe mere på hinanden og på vores klode,” siger hun.

Forventer stort tab

Folkekirkens Nødhjælp har 116 genbrugsbutikker rundt om i landet, og det har haft store økonomiske konsekvenser at holde de mange butikker lukket.

”Vi forventer et milliontab i genbrugsbutikkerne, og det vil få stor betydning for vores programmer og arbejdet med verdens fattigste. Selv om størstedelen af genbrugsbutikkerne er påbegyndt en gradvis åbning, går der mange måneder, før butikkerne igen kan holde åbent på samme måde, som før krisen.

Måske er det endda for optimistisk at tro, at vi kommer op på samme niveau igen, fordi vi først og fremmest skal passe på de mange frivillige, der driver butikkerne,” siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Åbner langsomt igen

Folkekirkens Nødhjælp valgte i begyndelsen af marts at lukke genbrugsbutikkerne af hensyn til både kunderne og de frivillige.

”Størstedelen af de genbrugsfrivillige er ældre og kan derfor være i risikogruppen. De skal ikke stå med det ansvar at vælge, om det er sikkert at holde åbent eller ej. I takt med at Danmark langsomt åbner igen, har vi valgt at gøre det samme. Men det skal være i et trygt og stille tempo, så alle kan være med,” siger generalsekretæren.

Men nu har genåbningen skabt stor glæde hos de næsten 4000 frivillige over hele landet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Det har været et stort afsavn, at vi ikke har kunnet komme herind og være sammen,” siger Anni Mahler, der er frivillig butiksleder i Ballerup. ”Nu kan vi simpelthen ikke holdes tilbage længere. Vi er så glade, og det er kunderne også,” fastslår hun.

I genbrugsbutikkerne er der kommet plexiglas foran kassen, håndsprit, handsker og hold- afstand-linjer.

Og Bodil Jørgensen er tilfreds med sine indkøb: ”Jeg har købt en masse gaver. Min mand får både en terrin og en bluse. Min datter får en virkelig fin skjorte, og jeg har både fået et par nye bukser og en god bog. Genbrug er fantastisk,” siger hun.