Jødisk ildsjæl reddede 80.000 fra abortdøden

Lægen Eli Schussheim fra ’Efrat’ døde i Jerusalem den 9. juni.

Lægen Eli Schussheim fra organisationen Efrat i Jerusalem er død. I årenes løb har Efrat reddet næsten 80.000 børn fra abortdøden.

I et tidligere interview fortalte Eli Schussheim, at abort er hovedårsagen til, at mennesker mister livet over hele verden. Han sagde, at det er som en epidemi. Millioner af mennesker dør.

Op mod 60.000 aborter årligt

Hvert år mister 40.000 ufødte livet i Israel. Der er ifølge Efrat 19.543 kvinder, som ansøger abortnævnene om abort. 99,2 procent af ansøgningerne bliver bevilget. Desuden foretages der 20.000 illegale aborter i Israel.

Under interviewet sprang Eli Schussheim op og hentede en bunke røde skemaer. De stammer fra obligatoriske konsultationer i abortnævn og var alle underskrevet af en socialarbejder og to læger.
–Dette er dødsdommene, sagde Schussheim med tårer i øjnene.

Han ønskede at hjælpe kvinderne til at fuldføre graviditeten og føde deres børn. Efrat gav dem ikke penge, men Eli ydede praktisk støtte til de gravide, som frygtede for, hvordan de skulle klare ansvaret for barnet.

Kvinderne fik barnevogn, kravlegård og pakker med alt fra babymad til fødevarer for påsken, bleer og tøj. Ikke bare én pakke, men én pakke i måneden gennem 24 måneder.

78.527 kvinder tog imod tilbuddet. Dette svarer til antallet af børn, som Eli Schussheim reddede sammen med 3.000 volontører, der troede på opgaven med at redde børnene i mors liv. I tillæg kan hans foredrag, interviews og brochurer have afværget mange flere fosterdrab.

Født under Holocaust

Eli Schussheim blev født i 1941. Hans forældre flygtede fra Holocaust i Polen til Argentina. De mistede resten af familien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Eli Schussheim var en dybt religiøs jøde. I Argentina ville han to gange stoppe med sine lægestudier, hvis han blev nødt til at aflægge eksamen på sabbaten. Begge gange fik han dog dispensation.

I 1957 giftede Eli Schussheim sig med Shoshana, og de fik 57 år sammen. Som nygifte havde de åbnet en lægeklinik, men bestemte sig for at emigrere til Israel. Her fik Eli arbejde ved sygehuset, Shaare Zedek.

Under Seksdageskrigen i 1967 arbejdede han i Forsvarets sanitetstjeneste. I Yom Kippur-krigen var Schussheim leder for et feltsygehus og behandlede mange sårede soldater. Mirakuløst blev hans eget liv også reddet. Han arbejdede også ved Hadassa-sygehuset og blev læge for samtidens store rabbinere og medlemmer af Knesset.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Idealistisk leder

Det var en praktisk anlagt mand, som indsamlede penge til Efrat. Han rejste ikke på businessklasse. Da en rig mand ville bygge en stort og fin bygning for Efrat, bad Schussheim i stedet om penge til arbejdet – og fik dem. Under coronapandemien lånte de penge. Men forespørgslerne om hjælp blev øget med 60 procent.

Efter at have ledet morgenbønnen på sabbatten fik Eli Shcussheim et slagtilfælde. Han døde den 9. juni. I en pressemeddelelse kunne man læse, at ”hans sjæl var vendt tilbage til hans skaber”.

– Uanset hvad jeg gi’r til Efrat, føler jeg, at organisationen gi’r mig mange fold tilbage. Og så er der den glæde, jeg får fra Efrat hver dag, når jeg ser nyheden om en fødselsattest. Der er ingen større tilfredsstillelse. Jeg ville ikke bytte for milliarder, sagde Eli Schussheim.