’John Præst’ sætter handling bag Ordet

John Andersen ønsker at sætte handling bag forkyndelsen ved at møde mennesker på og omkring Christiania med Guds kærlighed.

I køkkenet på Christiania er der et vægmaleri med brød og fisk i en kurv og påskriften ”Kærlighed til Folket”. For John Præst er det vigtigt at vise praktisk kærlighed, hvilket bl.a. sker ved at bringe mad til Fredens Havn.

En lørdag eftermiddag i september møder jeg John Andersen til en samtale om det at være kirke på Christiania i Christianiakirken, hvor han har haft sit virke og sin gang som præst siden grundlæggelsen i 2004.

Jeg kender netop John som præst – og endda min præst. Når jeg er i København, kigger jeg forbi min familie i Christianiakirken. Omtalte lørdag endda med en rød T-shirt med teksten ’Bevar Christiania’ og de karakteristiske tre gule prikker. Officielt står de tre gule prikker for de tre i’er i Christiania, men John Andersen vil gerne have dem til at stå for Faderen, Sønnen og Helligånden samt for tro, håb og kærlighed.

John kaldes også John Præst. Nogle omtaler ham også som Lille Jesus, fordi han er præst, har langt hår og arbejder som tømrer. Andre igen kender ham som John Operaen, fordi hans hjem ovenpå kirken kaldes Operaen. Siden 1998 har 55-årige John boet på Christiania. Han er gift med Sandra fra Tyskland og har børnene Joshua på 17, Samuel på 14 og Hannah på 11 år med hende. Og ja, børnenes navne er givet med inspiration fra Bibelen.

Bøn i 50 års fødselsdagsgave til Christiania

John Andersen har været præst i Christaniakirken siden 2004.

De gode nyheder i praksis

John er meget inspireret af, hvordan Jesus mødte mennesker.
”Jesus var menneske sammen med os og satte sig ind i, hvordan det er at være menneske ved at opleve, føle, mærke og forstå, så han kan relatere til mennesker,” siger John.

For John er det vigtigt, at evangeliet ikke kun bliver forkyndt med ord; men også vises i form af handling bag ordene, så man lever de gode nyheder ud. Det være sig kram og at se og lytte til mennesker.

”Det, at Gud og Jesus elsker dig, er mere end et kristent slogan. Jesus mødte konkret mennesker med kærlighed. Det skulle gerne vende op og ned på livet og kalde på omvendelse,” siger John.

Guds fred på Fredens Havn

Med den teologi i bagagen ønsker John at møde mennesker med Guds kærlighed.

Af og til efter søndagens gudstjeneste kl. 16 er der fælles aftensmad. Den ekstra mad kan gå til beboerne på det nærliggende Fredens Havn. Området har gennem 15 år været beboet af hjemløse, der ifølge en dom fra Østre Landsret i maj ikke har ret til at bo på bådene i havnen. Officielt hedder stedet Erdkehlgraven og blev omtalt i TV2-dokumentaren ’Slaget om Fredens Havn’.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I pinsen kiggede John og andre fra kirken forbi og fik spørgsmålet om, hvad pinsen er. For at svare på det begyndte John at fortælle om påsken og evangeliet. Det førte til en forespørgsel om at være den lokale præst i Fredens Havn, hvilket John takkede ja til, og det blev til en pinsegudstjeneste på stedet.

Fra september i år kigger elever fra Efterskolen Alterna i Hillerød forbi Fredens Havn med mad om onsdagen. John tager med, og der er en forventning om en prædiken.

”Eleverne tager ikke madpakker med, så vi spiser den samme mad sammen og har fællesskab og taler sammen,” siger John.
Snart er det vinter, og i Christianiakirken prøver de at have varmt tøj liggende til at forære til folk. For evangeliet er ikke tomme ord uden handling, men levende Ord til frelse, frisættelse og fornyelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Christianiakirkens indretning har det bedste fra to verdener