Der er noget i luften…

Af Henrik Engedal

”Så skal vi synge: ’Der er noget i luften’ ”, sagde præsten, og bemærkede med et skævt smil, at der jo også var noget andet i luften i denne tid. Det må man give ham ret i. Men heldigvis er der også noget bedre…

Hvor er det let at tænke på coronavirus hele tiden. Det kræver ingen anstrengelse, for medierne beretter nærmest ikke om andet. Alt bliver koblet sammen med corona: Politik, arbejdspladsen, fritidsaktiviteter, sport- og kulturbegivenheder. Når jeg taler med venner og bekendte, så går der ikke lang tid, før samtalen drejer over på corona, mundbind og forskellige holdninger til, hvordan man skal forholde sig til det.

Og jo, det er da svært at abstrahere fra det, fordi det påvirker vores hverdag så meget, at den her virus er i luften. Spørgsmålet er, om det mentalt er godt for os at bruge så meget tankevirksomhed på corona. Det tror jeg ikke. Én ting er, at den fysisk er i luften. Noget andet er, at den mentalt og tankemæssigt i måske endnu højere grad er ”i luften”.

Martin Luther sagde, som et billede på vores forhold til synden, at vi ikke kan forhindre ”fuglene” i at flyve over vores hoveder, men vi kan godt forhindre dem i at ”bygge en rede i vores hår”. Sagt med andre ord, så bestemmer du selv, om du vil lade de forbigående inputs, som du får udefra, få plads i dine tanker – eller ikke.

Det er selvfølgelig ikke en synd at tænke på coronavirussen. Men det kan blive et problem, hvis vi lader os fylde så meget med det, som medierne er fyldt af, at der ikke er plads til andet. For Gud ønsker at fylde vores tanker med mange gode ting, så vi kan leve effektivt i tjeneste for ham.

– Nu hvor I ligesom Kristus er blevet oprejst til et nyt liv, skal I lægge vægt på de værdier, som kommer ovenfra, hvor Kristus sidder på tronen ved Guds højre hånd. Læg vægt på den himmelske verdens værdier, ikke de jordiske, skrev Paulus til de kristne i Kolossæ. Ligesom i dag var de kristne dér blevet optaget af alle mulige andre ting end evangeliet. Der var, så at sige, også dengang ”noget i luften”, som distraherede dem fra at tænke, som Gud ønskede.

Da jeg den dag sad i kirken og sang salmens sidste linje, så blev jeg med mindet om, at noget er vigtigere end andet. Og den fred, som Gud giver os, er meget mere værd, end tanker om en midlertidig virus – og hvad ”luften” omkring os ellers aktuelt kan være fyldt af. Den fred, som Jesus gennem korset har givet os, er meningsfuld og evig. Den kan jeg både leve af i dag – og når jeg på et tidspunkt dør.

”thi evig, ja evig er glæden,
når du følger med.”


Artiklen fortsætter efter annoncen: