Ny roman giver indblik i relationer mellem muslimer og kristne i middelalderen

Den kristne forfatter Anne-Cathrine Riebnitzsky, som Udfordringen sendte et portræt af i august, er aktuel med en ny roman.

Troen har en rolle i de fleste af Anne-Cathrine Riebnitzskys romaner, og det gælder også hendes nyeste, ”Vindens port”. I tidligere romaner har både kristne og jøder haft hovedrollerne, mens hovedpersonen og fortælleren i denne roman er muslim.

Vi er tilbage i middelalderens Spanien i en tid, hvor muslimerne havde overtaget en del af landet. I hovedpersonen, borgherren Ibrahims område lever muslimerne i fredelig sameksistens med både kristne og jøder.

Én af hans tre hustruer er således kristen, og blandt hans bedste venner og trofaste hjælpere findes jøden, David. Det er en tid, hvor muslimerne er førende indenfor såvel filosofi som naturvidenskab, og borgens bibliotek indtager en central rolle i romanen.

Men freden varer ikke ved. En invasion fra de kristne områder mod nord truer Ibrahim og hans fæstning Al-Qalat og gør en ende på den fredelige sameksistens.

Udover at være en velskrevet roman med stor indlevelsesevne i middelalderen og smukke personportrætter er bogen også et værdifuldt indblik i muslimsk historie og tankegang. Det er tydeligt, at forfatteren, som en overgang var sprogofficer i Afghanistan, har indsigt i, hvordan en muslim tænker.

Anne-Cathrine Riebnitzsky har udgivet otte romaner. Den nyeste er ’Vindens port’, som udkom i oktober.

Hvorfor skal man så som kristen læse en roman med en muslimsk hovedperson? Ja, udover glæden ved at læse en god roman får man også gennem læsningen større forudsætning for at møde muslimer med respekt og forståelse. Et godt udgangspunkt for at kunne tale med dem om kristentro.

Dertil kommer, at der er tale om en romanforfatter, som er personlig kristen. Et godt eksempel på, hvordan det kommer til udtryk, er en passage, hvor jøden David, der har forelsket sig i en kristen kvinde, udlægger Jesu tale om kamelen og nåleøjet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nåleøjet er en lav port, hvor den rejsende må stå af sin kamel og efterlade sine varer, hvorefter kamelen må ned på knæ for at komme igennem porten. Først når det er sket, kan den rejsende hente sine varer:

”Ja, på knæ. I ydmyghed. De rige og dem med mange ting er slet ikke interesseret i Guds rige, men for mange af os kommer der en tid, hvor vi intet har og er i stor nød, og dér – uden varer og uden ting – er det lettere at nærme sig Gud. I ydmyghed. I erkendelsen af, at vi intet er uden Gud” (s. 261).

Så tag selv og læs – og det kan måske blive starten på også at komme i gang med flere af Anne-Cathrine Riebnitzskys romaner. De er i hvert fald et bekendtskab værd.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Anne-Cathrine Riebnitzsky: Vindens port
448 sider. 349,95 kr.
Lindhardt og Ringhof