Fyring af sygeplejerske for at bære kors var ulovlig

– Jeg følte mig mobbet og behandlet som en kriminel, siger sygeplejerske Mary Onuoha, som midt under en operation i 2018 blev beordret til at fjerne sin halskæde med et kors.

En kristen sygeplejerske, der blev fyret for at bære et guldkors i en halskæde, har vundet en stor retssag ved en britisk arbejdsdomstol.

Den 61-årige Mary Onuoha, der kommer fra Nigeria, var ansat som sygeplejerske ved NHS’ Croydon Health Services i 2018, da hun midt under en operation blev beordret til at fjerne sit guldkors. Den kristne sygeplejerske nægtede med den begrundelse, at korset er et vigtigt offentligt symbol på hendes tro, og at hun havde båret det siden sin ungdom, skriver Christian Headlines.

Brug af smykker til debat

Mary Onuohas overordnede fastslog, at korset repræsenterede en sundhedsfare, og da sygeplejersken nægtede at tage det af, blev hun degraderet til andre opgaver, hvor hun ikke havde patientkontakt.

Ifølge advokatgruppen Christian Legal Centre fik det øvrige hospitalspersonale fortsat lov til at bære smykker, mens hospitalet krævede, at Mary Onuoha fjernede sin halskæde.

Hospitalet fastholdt, at halskæden indebar en sundhedsrisiko. Efter en sidste advarsel fratrådte sygeplejersken sit arbejde i 2020 under protest, idet hun anlagde sag mod Croydon Health Services for at have krænket hendes trosfrihed.

I sidste uge fastslog en arbejdsret så, at Onuoha havde retten på sin side, og udtalte at hospitalet havde ”direkte diskrimineret og chikaneret hende”.

“Det var helt almindeligt at bære halskæder blandt hospitalets medarbejdere. Mange læger og sygeplejersker fortsatte med at gøre det, selv igennem den periode, hvor fordringshaver blev disciplineret. Det blev generelt tolereret af ledelsen,” hedder det i en sammenfatning af afgørelsen.

Andre tros-symboler tilladt

“Respondenten tillod sine ansatte at bære andre former for religiøse udtryk, inklusive hovedtørklæder, turbaner og kalava bracelets, (hindu-armbånd, der skal forhindre ondt øje, red.) som generelt indebærer en sammenlignelig risiko for sundhed og sikkerhed som et halskors.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Der blev ikke givet nogen ordentlig forklaring på, hvorfor disse genstande var tilladt, mens et halskors ikke var det,” hedder det i sammenfatningen.

– Det var overraskende, at en erfaren sygeplejerske midt under pandemien blev tvunget til at vælge mellem sin tro og den profession, hun elsker, siger advokat Andrea Williams efter den principielle sejr i arbejdsretten.

Principiel sag

I en pressemeddelelse udtaler Christian Legal Center, at sagen er af principiel karakter og understreger, at ”arbejdsgivere ikke må diskriminere mod ansatte, som på rimelige måder viser deres tro på arbejdspladsen.”

”Helt fra starten har denne sag handlet om NHS’ egenmægtige angreb på en dedikeret og flittig sygeplejerskes ret til at bære et kors – det verdenskendte, anerkendte og elskede symbol på den kristne tro,” fastslog Andrea Williams, der er direktør i Christian Legal Centre. “Det er meget opmuntrende, at arbejdsretten anerkender denne sandhed. Det var overraskende, at en erfaren sygeplejerske midt under pandemien blev tvunget til at vælge mellem sin tro og den profession, hun elsker.”


Artiklen fortsætter efter annoncen: