’Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke’ gennem 50 år

Dronning Margrethe

I år kan Dronning Margrethe fejre 50 års jubilæum som regent.

Hun overtog tronen efter sin far, Frederik den IX’s død den 14. januar 1972. Dagen efter blev hun udråbt som dronning og præsenterede sit officielle valgsprog:

”Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke”.

Siden har hun formået at gøre kongehuset umådelig populært, og hun har formået at fastholde populariteten igennem gode og svære tider.

Gennembrud for troen

Dronning Margrethe selv lægger ikke skjul på, at troen har været hendes holdepunkt i alle de år, hun har siddet på tronen. Hendes officielle valgsprog, der starter med ”Guds hjælp”, skyldes et åndeligt gennembrud i forbindelse med kroningen. Hun har selv forklaret det således:

– Jeg var klar over, at min gerning som Danmarks dronning ikke var noget, jeg kunne klare alene. Her må noget til, som intet menneske kan give, uanset hvor nært det end står dig, uanset hvor meget du end stoler på det.

Søgte hjælp hos Gud

Margrethe II blev kronet i 1972 umiddelbart efter sin far Frederik IX’s død. Hun oplevede dengang sit nye ansvar som dronning så tungt, at det fik hende til at søge Gud og hans hjælp.

”Jeg stolede på de løfter, som min Frelser havde givet,
da han gik hernede på jorden.
Pludselig begyndte der at ske noget,
jeg oplevede, at jeg ikke mere var alene,
jeg havde fået del i noget nyt.”

Det førte til en personlig tro, som hun har talt om mange gange siden, bl.a i en samtale med forfatteren Thorkild Hansen i 1991 i Berlingske Tidende. Her sagde dronningen:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Da min far døde, erfarede jeg, hvilket tungt ansvar, der blev lagt på mine skuldre. Hvor skulle jeg hente hjælp? Jeg fandt intet fra nogen menneskelig side. I min nød søgte jeg Gud, jeg vendte mig til ham med brændende bønner.
Jeg stolede på de løfter, som min Frelser havde givet, da han gik hernede på jorden. Pludselig begyndte der at ske noget, jeg oplevede, at jeg ikke mere var alene, jeg havde fået del i noget nyt.

– Jeg var overrasket, for sandt at sige havde jeg hidtil kun teoretisk troet på Guds eksistens, og at det kun var almindelig sædvane at tro på Gud. Nu var jeg blevet vækket op med en revolution i min indre verden. Gud blev en virkelighed for mig. At tro på Gud er i dag lige så naturligt for mig som regnen og solskinnet, udtalte dronningen.

Delte sin tro med andre

I en periode var dronning Margrethe med i en bibelstudie-gruppe sammen med flere kendte teologer. Om sit forhold til Jesus har dronningen sagt:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jesus er Guds vidnesbyrd om, at vi ikke kun har en Gud, der skaber. Vi har en Gud, der kommer til os for at genløse os mennesker til sig. Derigennem, at Gud i sin eneste søn Jesus kom til verden og åbnede sig for os, har vi mennesker fået et vidnesbyrd om, at vi ikke er ensomme.
Jesus var ikke bare et godt menneske. Han var selv Gud, som blev ét med os. Gud ved, hvordan det er for mig, når noget ondt møder mig. Gud ved, hvor meningsløst mit liv nogle gange kan føles. Kun få mennesker, ja næppe nogen har oplevet det, som Jesus oplevede. Derfor vover jeg at stole på Jesus, som en benådet synder og som dronning, siger hun.

Dronning Margrethe var med til at fejre brødremenighedsbyen Christiansfeld’s optagelse på UNESCO’s verdensarvsliste i august 2015.

Kreativ dronning

Dronningen har i tidens løb designet kostumer til balletter på Det kongelige Teater, tv-teatret og Tivoli. Men hun har også designet og broderet kirkekunst blandt andet til domkirkerne i Haderslev og Århus.

Hun har desuden illustreret Rigs- og Slægtsbibelen for Det Danske Bibelselskab med vignetter. Også bogens omslag er designet efter idé af dronningen. Rigs-og slægtsbibelen er den første bibel, der er udkommet samtidig på dansk, færøsk og grønlandsk.

Jubilæumsfejring udsat

Dronningens 50-års jubilæum skulle egentlig finde sted her i januar, men er udsat til september 2022, på grund af Corona.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi kan så glæde os til oplevelser i form af karetkørsel i Københavns gader, begivenheder hvor hele kongefamilien deltager, og så åbner dronningen en udstilling

”En dronnings smykkeskrin” på Kongernes samling – Amalienborgmuseet.

Der vil naturligvis også være gallataffel og andre fejringer med deltagelse af folketinget, regenter fra vores nabolande og meget mere.