Kristne driver mission med livet som indsats

De unåede i Nigeria skal også høre evangeliet, mener et kristent netværk. Medarbejderne har valgt at leve med risikoen. Foto: Afri-mission and Evangelism Network

– En dag kom en gruppe med sværd og macheter for at dræbe os. Vi så døden i øjnene, fortæller lederen af et missionsnetværk i Abuja, Nigeria.

En gruppe kirker og kristne organisationer, som er medlemmer af Afri-mission and Evangelism Network driver mission blandt de unåede i Nigeria med livet som indsats. Lederen af netværket, Oscar Amaechina, har fortalt The Christian Post om den dag, da han troede, han skulle dø.

Vi så deres macheter

“Jeg husker et bestemt missionsområde, hvor vi gjorde tjeneste, da der kom nogle mennesker for at dræbe os,” fortæller Amaechina.

“De sagde, at de var kommet for at dræbe os. Vi så dem med deres macheter og vi så deres sværd. Vi var overbevist om, at vores sidste øjeblik var kommet. Vi troede, at vi skulle trække vejret en sidste gang og så gå bort.”

Men mens de stirrede døden i øjnene, valgte Amaechina og de andre missionærer at give en sidste kærlighedsgave til deres fjender.

“Vi gav dem ris, spaghetti, fløde og suppe … og de trak sig væk fra os,” husker han. ”Så kom de tilbage, og en af deres ledere sagde til os gennem en tolk: ’Vi kom her for at dræbe jer. Fordi vi er fattige, har ingen nogensinde givet os noget. Men på grund af disse gaver, vil vi nu gerne blive kristne.’”

Amaechina fortæller, at han var både chokeret og overvældet over angriberens ord.

“Jeg kunne slet ikke tro det,” fortæller han. “Vi ledte dem til tro på Kristus. Det var fantastisk, det var helt overvældende, og det var en øjenåbner. Siden den dag har vi aldrig afvist at gøre godt mod andre. Der er kraft i godhed og kærlighed. Det er det, vi tror på i vores tjeneste,” tilføjer han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Folk levede som vilde dyr

Afri-Mission and Evangelism Network blev dannet i 2007 og består af kirker og organisationer der brænder for mission blandt unåede grupper i det nordlige Nigeria.

Arbejdet består dels af forkyndelse, dels af humanitært arbejde i form af mad-og tøjuddeling, vandprojekter, skolearbejde, børnehjem og uddannelsesprojekter.

– Vi havde nået mange lokalsamfund med vores konventionelle mission, da vi indså, at det hele ikke handler om at prædike evangeliet. Vi så på miljøet og den nedværdigende situation, mange levede i: Kvinderne gik nøgne, børnene sultede, drikkevandet var giftigt, der var ikke noget hospital, og folk levede som vilde dyr. Der var ingen tegn på godhed blandt folk, fortæller Amaechina.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mission blandt fjender

Idag er der 19 missionærer tilknyttet det konventionelle missionsprojekt, mens 56 arbejder i ”diaspora mission” blandt fjendtlige grupper, hvoraf nogle er nomader.

I det nye år håber netværket at komme op på 160-170 missionærer. Men på grund af farer for angreb fra islamistgrupper og radikale fulani-hyrder konkluderer Oscar Amaechina, at ”høsten er stor, men arbejderne er få”.

“Vi bliver hele tiden chikaneret, truet og slået. Ånden er villig, men kødet bliver svagere dag for dag,” skrev Oscar Amaechina i missionens årsrapport.

Oscar Amaechina, Afri-mission and Evangelism Network brænder for, at også Nigerias fattigste og de kristnes fjender får del i evangeliet.

Frugt af arbejdet

Alligevel kan missionen melde om frugt af arbejdet: I 2021 kom 231 personer til tro på Kristus som resultat af diaspora-missionen, og flere dusin deltager i discipelprogrammet, som træner deltagerne til at dele deres tro med andre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Oscar Amaechina, der selv er tidligere præst, fortalte CP, at mange grupper i Nigeria aldrig har hørt evangeliet. Hele 65.897.000 personer har ikke engang hørt om Jesus Kristus, fordi de fleste af dem lever i afsidesliggende områder.

Teologien afgør indsatsen

Amaechina mener, at kirken i Nigeria selv er skyld i denne situation. Mange bekendende nigerianske kristne vil nemlig ikke rejse til de unåede områder på grund af den fysiske risiko, mens andre ikke har lyst til at plante kirker i de fattigste områder.

– Mange kristne lever komfortabelt og har svært ved at ofre noget for de unåede områder. De bor alle omkring storbyerne, hvor de kan samle flere penge ind, fastslår Oscar Amaechina.

Han peger også på, at mange hylder fremgangsteologien og budskabet om, at troende har ret til velsignelser i form af sundhed og rigdom. Forkynderne lærer folk, at de kan få del i disse velsignelser, hvis de bekender troen og ”sår sæden” i form af tiende og andre ofre til kirken.

De fattige afrikanske kristne bliver tiltrukket af denne forkyndelse, fordi den lover en løsning på deres fattigdomsproblem.

“De vestlige missionærer bragte os evangeliet. Men nu handler vi med evangeliet. Evangeliet er ikke til salg, men især i Nigeria gør man det alligevel. Det er et alvorligt problem. Folk tjener penge på at sælge evangeliet, de er forheksede,” fastslår Oscar Amaechina. Han tilføjer, at denne stræben efter rigdom betyder, at kirkerne ikke ønsker at plante menigheder ”hvor der ikke er noget at høste”.

Guds godhed må røre alle

Oscar Amaechina understreger, at Afri-Mission and Evangelism Network hjælper folk, uanset om de omvender sig til Kristus eller ej. Målsætningen i år er at få flere missionærer, der skal skaffes rent vand i to lokalsamfund, bygges skoler og sikres transport til missionærerne.

– Vi deler det, vi har, uden at diskriminere, og ikke bare fordi vi ønsker, at folk skal omvende sig, fastslår Oscar Amaechina. Han tilføjer, at mange i al hemmelighed er tiltrukket af Kristus.

”Jeg har mødt så mange af dem … de elsker Kristus, men de kan ikke frit udtrykke deres kærlighed til ham. Så når vi viser godhed mod alle og enhver, uanset om de er muslimer eller hedninger, så tror vi, at vi rører dem med Guds godhed. Og hvis det er muligt, vil vi bringe dem til frelsende kendskab til Kristus,” forklarer han.

Takker for forbøn

Amaechina takker vestlige kristne for deres forbøn. Det er så vigtigt, at ”folk løfter vore hoveder.”

– Jeg må indrømme, at vi det meste af tiden har lyst til at give op. Det er svært. Vore liv er i fare. Der mangler ressourcer. Man kan have gode planer, men de mislykkes, fordi ingen støtter en.
Nigerianske kristne er ikke interesserede i mission; de er interesserede i penge. Men det må vi ordne på vore knæ. Vi beder og påkalder Gud for at få hjælp. Vi stoler på, at Gud er i stand til at gøre det, slutter Oscar Amaechina.