Sne i Gravhaven
Det meste af Jerusalem var lukket på grund af sne den 27. januar. Men Gravhaven var alligevel åben for turister.
Det allermeste i Jerusalem var lukket efter snevejret torsdag. Men Jesu grav i Gravhaven var åben. Turisterne kom fra USA og Sydamerika. Her kunne de høre budskabet: Jesus er opstanden, Han er ikke her. Graven er tom!
De første, som mødte Udfordringen, var vicedirektør Simon Holland og hans kone, Anne. Begge fra England. For et par år siden oplevede de også sne i Jerusalem.
–Er der nogen turister, som kommer her, når Jerusalem er lukket ned på grund af sne?
– I dag har vi fire grupper, som til sammen tæller omkring 80 mennesker. Et par af grupperne er fra USA, og der er også spansktalende fra Sydamerika, fortæller Simon Holland.
Han siger, at de turister, som kommer til Gravhaven, får en unik oplevelse i sneen. Der er ikke overfyldt og travlt på grund af mange turister, så der er mere tid til at være i Gravhaven.
Besøgstallene går opad
–Hvordan har besøgstallene været de seneste to år under coronapandemien?
– Det har været en vanskelig tid, hvis man ser på tallene. Men vi ser nu tegn på nyt håb. Alt tyder på, at trafikken vil tage til i marts med flere turister. Så begynder antallet nok at stige. Men coronaårene har været hårde. Der var 28 mennesker i arbejde, da aktiviteten var på sit højeste. Nu er der kun otte personer.
Gravhaven er åben for alle. Der tages ikke entré, men der står en stor kollektbøsse ved udgangen. Man kunne næsten se bunden af den, da Udfordringen besøgte stedet.
Renoverer Gravhaven
Simon Holland fortæller, at de under coronapandemien har udnyttet tiden til at renovere, for at gøre Gravhaven til et bedre sted.
Et område, som nu er færdigrenoveret, er udsigtspladsen mod selve Golgata eller Hovedeskalstedet, som mange protestantiske kristne mener kan være stedet, hvor Jesus blev korsfæstet.
Der har man bygget en ny platform lige ved den gamle arabiske busstation. Fra det nye udsigtssted får man angiveligt en endnu bedre følelse af, at komme nærmere den klippeformation, som minder om et kranium. I hvert fald så den ud som et kranium for over hundrede år siden, men forvitringer og moderne liv har sat sit præg på klippen. Gamle billeder er imidlertid et vidnesbyrd om, hvordan det engang så ud.
Verdensarv for kristne
Gordons Golgata er et vigtigt sted for mange protestantiske kristne. Holland mener, at Gravhaven er et sted til kristne over hele verden.
–Laver I fortsat fjernsynsprogrammer fra Gravhaven?
– Ja, men vi laver ikke programmer hver dag, men et par gange i måneden og lægger dem ud på gardentomb.com, fortæller Holland.
Gordons Golgata er afhængig af indsamlede midler. Derfor er det vigtigt at have venner over hele verden, som kan støtte stedet og arbejdet.
Amerikanere på bibelsk rejse
Pastor Jeffrey Joyce fra Asheboro i North Carolina var en af rejselederne i en gruppe på 14 personer, som var til stede.
– Det er fint at være i Gravhaven i snevejret. Nu er der god plads til at studere stedet. Vi elsker sneen, sagde Joyce, som selv er med i en baptistmenighed. Deltagerne på ’Biblical Journeys’ gik både foran og ind i kammeret, som mange tror kan være Jesu gravsted. Ude i sneen lød budskabet klart og tydeligt:
– Jesus er stået op. Han er ikke her. Vi vil forkynde dette over hele verden, lød en stemme ved gravstedet.
Nadver i Israels snevejr
Mange turister, som kommer til Gravhaven, ønsker at deltage i en nadverfejring. På denne vinterdag i Jerusalem var det dog næsten for koldt til at holde nadver udendørs – eller bare under et halvtag, som mange kristne har oplevet det på varme sommerdage i Eretz Israel.
Så guiden tog flokken af amerikanere med sig ind i en sal. Der fortsatte en arkæologisk gennemgang af stedet før nadversamlingen.
Udenfor kom Joa Babtista med et nyt nadversæt med brød og vin, dækket med en smuk hvid dug.
– Hvor mange sæt af den slags har du gjort klar til i dag?
– Jeg har gjort klar til tre nadversamlinger, fortalte Baptista, som så ud til at være taknemlig for sin tjeneste og de mennesker, som kom til Herrens bord.
En tur i souvenirbutikken
I Gravhaven går man ud gennem butikken med souvenirs og bøger af mange slags. Her var der ikke en eneste kunde. Før coronapandemien var der ofte fyldt af folk og måske lidt kø og hektisk travlhed ved den disk, hvor man betalte.
På denne snefulde vinterdag i Israels hovedstad Jerusalem var de eneste mennesker Simon og Anne Holland fra England, som vikarierer for direktør og pastor Stephen Bridge, der pt. er i USA. Men også ægteparret Holland så ud til at tage snevejret med godt humør.
–Hvor længe skal I være her i Gravhaven?
– Vi har været her i to år. Måske bliver det til fem år mere, svarede Simon og Anne Holland.