Pris til kristen palæstinensisk flygtning

Tarek Freiwat fik overrakt Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus – Årets Knus 2022 af Claus Oldenburg.

Den 59-årige pædagogmedhjælper Tarek Freiwat fra Nørresundby har modtaget Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus – Årets Knus 2022.

Prisen, der består af krus, en kurv og et diplom, blev overrakt af pastor emeritus Claus Oldenburg, tidligere Garnisonskirken, på Tværkulturelt Centers konference i København i marts, hvor også tidligere generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm havde sendt en skriftlig hilsen, der blev læst op.

Brobygger i Brønderslev

Tarek Freiwat har i mere end 20 år samlet palæstinensere i kristne arabisksprogede menighedsfællesskaber i Brønderslev og Aalborg.
Han modtog prisen for en mangeårig indsats for at bygge bro mellem herboende palæstinensere og dansk kirkeliv og give arabisktalende flygtninge og migranter mulighed for at deltage i et kristent fællesskab på deres eget sprog.

Fornyelse i troen

Selv voksede Tarek Freiwat op i en flygtningelejr i Østbeirut og kom til Danmark i 1986 sammen med sin familie på flugt fra den libanesiske borgerkrig. Familien var katolikker, men i 1998 fik Tarek Freiwat kontakt med en arabisk gruppe i Bethaniakirken i Ålborg (Missionsforbundet – nu Ev. Frikirke Danmark), hvor den kristne tro blev personlig for ham på en ny måde.

Herefter begyndte Tareks mangeårige arbejde med at dele sin kristne tro med andre arabisktalende. Hans undervisning i kristendom på digitale medier når også ud til arabere i Mellemøsten.

’Troen har båret dig’

I sin tale udtrykte Claus Oldenburg stor beundring for Tarek Freiwats indsats:

”Palæstinensere er statsløse. Det gør det ikke nemmere at være flygtning. Din indsats fortjener anerkendelse ud over alle grænser.
Du er født i Beirut i en flygtningelejr. Så kom borgerkrigen, og din familie blev nødt til at flygte. Du har haft en ungdom på fødderne, på flygtningefødder. Jeg ved, at krigen har kostet nogle af dine familiemedlemmer livet. Du har prøvet det hele – at være flygtning, statsløs og undervejs. Men din kristne tro har båret dig igennem og givet dig dit store overskud. Det er troens og taknemmelighedens overskud. Så tak til Gud. Stort til lykke og Guds fred,” sluttede Claus Oldenburg.

Tak fra to menigheder

I Brønderslev Kirke glæder man sig over, at den arabiske menighed vil bruge kirkens lokaler. Kordegn Anders Horsholt Pedersen fortæller, at menigheden, der mødes søndag formiddag hver anden uge, ofte deltager i nadveren sammen med den danske menighed, ligesom der er tradition for en fælles international gudstjeneste 2. pinsedag.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Menighedsrådsformanden i Bethaniakirken i Aalborg fortalte, at Tarek Freiwat ind imellem bliver spurgt om at prædike ved de danske gudstjenester. ”Tarek har en passion for den kristne tro. Han er simpelt hen et stort aktiv for hele vores menighed,” sagde han.

Ved prisoverrækkelsen medvirkede også fløjtenist Linnéa Villén sammen med organist Roger Munck-Fairwood på klaver med en musikalsk hyldest, og Elizabeth Padillo og Jens Chr. Olesen sang duet på nepalesisk og engelsk.

Himlen er mit hjemland

Tarek Freiwat takkede med ordene: ”Tusind tak til jer alle. Det siger jeg fra hele mit hjerte. Jeg giver Jesus æren. Som palæstinenser er jeg statsløs, men jeg har et hjemland i himlen. Der er ingen krig og ingen traumer. Jesus Kristus er mit håb. Derfor vil jeg fortsætte med at give Jesu kærlighed til andre.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tarek Freiwat er gift med Antoinette, og de har tre voksne børn: Grace (37), Maria (33) og Jakob (32).
Pr. 1. januar 2022 var der ca. 20.000 statsløse palæstinensere i Danmark.