Russisk-ortodokse præster i NL forlader moderkirken i Moskva

Patriark Kirill fra Moskva har trods flere opfordringer afvist at fordømme præsident Putins invasion af Ukraine.

Fire præster og en diakon fra den russisk-ortodokse kirke i Amsterdam har tilsluttet sig den ortodokse kirke i Konstantinopel. De har afvist et pres fra den russisk-ortodokse ærkebiskop i NL om at støtte invasionen af Ukraine, skriver Nos.nl.

Den russisk-ortodokse ærkebiskop i Holland ankom uanmeldt fra sin bopæl i Haag til gudstjeneste i Nicholas van Myra-kirken i Amsterdam sidste søndag, skriver Nederlands Dagblad. Under besøget krævede ærkebiskoppen, at man i liturgien skulle nævne den russisk-ortodokse kirkes leder, patriark Kirill i Moskva. Samtidig oplyste ærkebiskoppen, at det russiske udenrigsministerium følger menigheden i Amsterdam ”med stor interesse”.

Trusler og vandalisme mod rebelsk menighed

Denne udmelding opfattes af de gejstlige i kirken som en direkte trussel, oplyser en kilde i menigheden. Efter ærkebiskoppens besøg er kirken blevet vandaliseret med bogstavet ”Z”, som udtrykker støtte til Ruslands invasion af Ukraine.

Allerede to dage før ærkebiskoppens besøg havde sognet informeret ham om, at de tog afstand fra Kirills uforbeholdne støtte til krigen. Af samme grund ville de gejstlige i kirken ikke bede for ham under gudstjenesterne. Menigheden har også direkte bedt Kirill opfordre Putin til at afslutte angrebet på Ukraine.

Ærkebiskop Elisey ankom til kirken i en officiel bil med diplomatplader, sandsynligvis fra den russiske ambassade. Normalt vil en ærkebiskop, som er til stede, selv stå for liturgien, men da Elisey ankom, var gudstjenesten allerede i gang. Hvis patriarkens navn ikke bliver nævnt, opfattes det som en kirkesplittelse, skriver avisen. Kirill blev dog til sidst nævnt af en diakon fra et andet sogn, da Amsterdam-menigheden fortsat nægtede at gøre det.

Nu har menigheden på sin hjemmeside oplyst, at de ikke længere hører under Moskvas patriarkat og dermed heller ikke er under ærkebiskop Elisey’s tilsyn. I stedet har menigheden bedt om optagelse i stiftet under metropolitan Athenagoras, som omfatter Belgien, Nederlandene og Luxembourg. Athenagoras repræsenterer den ortodokse kirkes økumeniske patriarkat under Konstantinopel.