Babettes ypperste

Der er vist ikke nogen grund til ikke at sige det lige ud: Her er en helt fantastisk bog, en lærerig bog, en nødvendig bog, en bog med kant, en bog til eftertanke – ja, den har sådan set næsten alt, hvad hjertet og forstanden kan ønske sig, også hvis man er krævende. Og derved kunne anmelderens lovprisninger så måske slutte, men de skal alligevel have et par yderligere ord med på vejen. Og hvorfor så det?

Udgangspunktet er en prædiken af den – også i videre kredse kendte – katolske teolog Henri Nouwen. Temaet var beretningen om de små børn, der kommer hen til Jesus, men hvor disciplene søger at stille sig i vejen. Dermed vækker de Jesus’ vrede, og han udtaler de berømte ord: at de ikke selv vil få lod og del i Guds Rige, hvis de vil hindre ”disse små.”

Gæstfriheden er de åbne armes politik, og tit oplever man at modtage mere, end man giver. På flere danske biblioteker har man de senere år haft et arrangement under overskriften Mød en Fordom. Her kan låneren møde en person til en 30-minutters gensidig snak, hvor det på forhånd er givet, at sidstnævnte har en ganske anden holdning til tingene. Og så skal man lytte! – Per Arne Dahl har haft gæstfriheden og lydhørheden som en art rød tråd gennem hele livet, og det fortæller han bl.a. om i denne bog.

Gæstfriheden kan operere helt ned på mikro-niveauet, som når han som barn inviteres til at komme over hos klassekammeraten for at se hans togbane; når naboen inviterer tilflytteren indenfor, eller som i USA, hvor han som ung studerende nærmest bliver væltet omkuld af imødekommende norsk-amerikanere. Og selvfølgelig omkring den allestedsnærværende flygtningestrøm (nogle fattigsoms-flygtninge, andre på vandring væk fra krigens rædsler).

Og moralen er? At vi dybest set alle er flygtninge eller pilgrimme, og at det bør være en livsprioritet at åbne sig for vort medmenneske, vor næste. Hjerterum skal være husrum, som ordsproget fortæller os. Nåde og gæstfrihed er ikke baseret på et tilfældighedsprincip. På det seneste har Matias Tesfaye afvist, at der skulle være tale om flygtninge-diskrimination, når asyl-adgange og opholdstilladelse stillede ukrainske borgere bedre end syriske blot nogle år tilbage. Det får stå til troende.

Per Arne Dahl anerkender, at opgaven ikke er let, men er uforstående overfor nådens ringe tilstedeværelse i den politiske debat. Han udfordres af de medborgere, der spørger ham, om vi virkelig skal rumme alle i vores samfund. Som minimum kalder han på en etisk refleksion over spørgsmålet i lovgivningen og svarer ellers bekræftende:

Vist er gæstfriheden en udfordring, men den åbner også op for en udvidelse af hjerterummet. Karen Blixens Babette havde en simpel bøn omkring sit eget gæstebud. Hun var selv kommet til landet som flygtning. ”Lad mig blot gøre mit ypperste,” bad hun. Lad aldrig dé ord blive glemte, idet vi lige dækker bord til én til.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Per Arne Dahl: ”Gæstfrihedens kraft. Om at se andre end sig selv.”

Kristeligt Dagblads Forlag, 2022.

190 sider. 250 kr.


Artiklen fortsætter efter annoncen: