Steen og de frivillige forberedte SommerOasen
Han blev kastet ud i en stor opgave, da generalsekretæren blev syg og projektlederen sagde op, men han føler, at han var blevet forberedt til opgaven af livet og af Gud.
Dagen før den store SommerOase åbnede i Horsens, besøgte Udfordringen lejren, hvor en hær af frivillige forsøgte at få alting på plads.
Vi mødte den praktiske leder af det store arrangement Steen Blay Steiner og hev ham i en kort pause væk fra travlheden.
– Når I at blive klar, Steen?
– Ja, vi arbejder på, at når portene åbner kl. 11 lørdag, så er det hele klar, svarer Steen, mens han følger med i de mange opkald på mobilen.
– Vores generalsekretær Ruben Dalsgaard var jo nødt til at stoppe på grund af sygdom midt i juni. Men han har været en kæmpe hjælp med at sætte mig ind i alt det her.
Tidligere havde man et team til at køre SommerOase. Men på grund af corona har man ikke kunnet holde SommerOase siden 2019. Og derfor har man i mellemtiden indskrænket og sparet. Og det kan vi godt mærke nu, indrømmer Steen. Kort før SomerOasen meldte projektlederen for SommerOase også fra. Og Steen, der er ansat som konferencechef, måtte overtage opgaverne.
– Det havde været rart at have en mand ved siden af, indrømmer Steen, der også mærker, at dem, der leverer telte, stole og toiletvogne har ligget næsten stille i flere år. Og nu er der pludselig festivaller overalt, og de har svært ved at finde egnende folk. Materialet kom senere frem end normalt.
Mangel på frivillige
– Men I har trods alt en flok frivillige her på SommerOase…
– Ja, og dem er vi glade for. Men faktisk oplever vi noget af det samme, som andre festivaller og frivillige organisationer, nemlig at det er svært at skaffe frivillige igen efter pausen. De skal lige ind og opleve, at det er godt at være med. Vi har fået en del efterskole-elever, som hjælper til. De har ikke prøvet det før. Så de skal lige sættes ind i det. Men selv om vi er en mindre flok end før, så håber vi, at alt er klar og fungerer, når vi slår portene op i morgen kl. 11, siger Steen.
Over 3.000 deltagere
Der var på forhånd tilmeldt ca. 3.300 deltagere. Det er kun lidt lavere, end da der sidst var SommerOase. Og i år regner man med, at der kommer flere dagsgæster, fordi den gratis gæstedag er afskaffet. Udover det store mødetelt, som kan rumme 3.000 deltagere, er der lejet omkring 15 andre møde- og spisetelte.
De unge har deres eget store telt, hvor der er plads til 450, og hvor der hver aften er koncerter.
Det store telt er dog ikke blevet rejst af frivillige. Sikkerheden kræver, at det er folk, der kender til den slags, så der har været en flok polske telt-eksperter på besøg.
Trods alle vanskelighederne synes Steen egentlig, at det er gået godt med forberedelserne.
– Der har hele tiden været en følelse af ”det ubekendte”. Min drøm er, at vi til næste år har nogle teams, som selv har styr på de forskellige opgaver.
På Udfordringen
Privat bor Steen ikke engang i nærheden af camppladsen, bortset fra i forberedelsestiden. Han bor i Karlslunde sammen med sin familie.
For mange år siden var Steen Steiner ansat på Udfordringen som annoncemand. Han begyndte, allerede kort efter at Udfordringen blev ugeavis. Senere klarede han jobbet fra sin bopæl i Holbæk, selv om avisen var flyttet fra København til Jylland.
Voksede op på Fuglsang Refugium
Steen er vokset op på Lolland, hvor hans far var slotsgartner. Faderen havde haft en tid i militæret. Men den gamle enkefrue Bodil de Neergaard ønskede, at han skulle være gartner på hendes gods, som hun havde omdannet til Fuglsang Refugium. Som barn løb Steen derfor rundt på det kendte gods og dets slotsbygning.
Kristeligt set voksede Steen op med KFUM & KFUK og Indre Mission på egnen. Som 18årig begyndte han at komme i KFUM i Nykøbing F. Men da hans søster kom i den karismatiske Karlslunde Strandkirke, knyttede Steen sig senere også til kirken, som dengang var et af samlingstederne for den åndelige fornyelse.
IT-ansvar på aviser
Da Udfordringens redaktør rejste til Afrika, og avisen dermed ændrede sig, skiftede Steen Steiner også job og blev annoncekonsulent på Kristeligt Dagblad. Herefter havde han nogle år som IT-manager, hvor han satte software op på danske aviser. Udfordringen var nemlig gået ind i den nye teknologiske udvikling lidt før de fleste store aviser, som skulle have længere tid til at omstille sig.
Og her kunne Steen hjælpe dem med mere avancerede former for software, der var specielt udviklet til store aviser. Han kom bl.a. fem år til Politikens lokalaviser i Birkerød som systemansvarlig for det program, som han havde været med til at implementere på aviserne.
– Det var fem fantastisk gode år, syntes Steen.
Bibelen på Hawaii
Men nu var det tid til at tænke på familien.
– Vi tog først et halvt år på en DTS (Disciple Training School) på Hawaii, og efterfølgende tog jeg (og familien) et år med bibelske studier på YWAMs bibelskole på Hawaii. Det var jo fantastisk at kunne studere Bibelen derude og have børnene med. Jeg har læst hvert kapitel i Bibelen mindst fem gange. Hawaii er jo også et pragtfuldt sted – men efter tre uger ser man jo også bagsiden. Men det var en skøn tid for vores familie, og det har jo så medført, at vores børn har fundet kærester rundt om i hele verden og bor vidt forskellige steder i dag.
Så – man skulle måske alligevel være taget på Børkop Bibelskole, bemærker Steen med sin tørre humor.
De seks sammenbragte børn er i dag fra 21 år til 33 år.
Forberedt på alt
– Da vi kom hjem, lovede vi at tage fem år på UMOs base i Sjellebro ved Randers.
Efter tiden på UMO blev Steen ansat på Jysk-Fynske Medier nogle år, før han blev ansat hos Dansk Oase som konferencechef.
– I dag tænker jeg, at hver af de job og opgaver, jeg har haft, har gjort mig klar til den opgave, jeg nu har fået. Når man fx sidder og opdaterer softwaren på en avis, så véd man, at hvis man trykker på knappen, så risikerer man at slette det hele – og ellers så kører det. Derfor var jeg heller ikke så bange for at stå her mandag morgen og sige: Jeg ved ikke, hvordan vi gør det her, men lad os prøve…
Og årene i UMO har vist mig, hvordan man holder små konferencer. Så jeg ved noget om at arbejde med frivillige. Det er jo meget anderledes end at arbejde med ansatte. Vi var med til at starte ”Praywer & Worship Camps” – og det var fantastisk. Vi kørte en DTS og det var også fantastisk. Vi havde nogle gode sommerlejre. Jeg har altid ønsket at være med i det tværkirkelige kristne fællesskab. Dansk Oase er så ikke tværkirkeligt, men luthersk, men det er den åndeligt mere frigjorte del af folkekirken, som jeg føler mig godt hjemme i, siger Steen Blay Steiner. Hans mobil ringer uafbrudt, så vi afslutter hurtigt interviewet, så han kan komme videre med arbejdet med at forberede den store SommerOase efter tre års corona-nedlukning.