Fernisering på KFUM’s Soldaterhjem i Vordingborg

Et udsnit af maleriet, som er inspireret af Prædikernes Bog kap. 3, 1-9 ”Alting har sin tid”

Maleren og bysbarnet Michael Dunk har skænket et billede til KFUM’s Soldaterhjem Vordingborg.

Billedet fortæller om, hvor svært det kan være at vende hjem, når man som veteran har været udsendt til voldsomme oplevelser. Mandag den 15. august 2022 var der fernisering og reception på soldaterhjemmet i anledning af afsløringen af det nye billede. Ferniseringen blev en stor succes, og mere end 25 var mødt op.

Billedet blev afsløret, og Michael Dunk selv fortalte om det. Her afslørede han, at han har ændret lidt i billedet, inden de mange lag lak, der afsluttede processen inden ophængning.

Billede med symbolik

Billedet forestiller en veteran, der ligger på gulvet ved siden af en lænestol, og øverst ses en række medaljer. Stolen, der nærmest er gennemsigtig, står som symbol på den hjemlighed, der måske ikke kan findes, når man kommer hjem fra en krigszone. Som en ny tilføjelse på billedet har Dunk lavet en lille grøn spire mellem gulvbrædderne.

Den skal, ifølge kunstneren, symbolisere det håb, der er for veteranen. Det kan være, at det ser sort ud på billedet, men det er ikke en konstant situation. Nærmere en tilstand.

Meget ros

Der faldt mange rosende ord om billedet og dets placering, men den største kompliment må siges at være kommet fra en veteran, der fortalte, at de ting Michael Dunk havde forsøgt at udtrykke i billedet ”ramte lige ham”. Han følte, at det var hans egen historie, der blev fortalt i billedet.

Om maleren

Michael Dunk er en internationalt anerkendt kunstmaler, der har Galleri Dunk i Nørre Alslev, hvor han i dag bor, selvom han er vokset op i Vordingborg. Denne tætte tilknytning til lokalsamfundet gav de kontakter, der gjorde det muligt, at billedet kom til sin nuværende plads.