Kristent arbejde blandt soldater hædret med medaljer

Alle Danmarks Veteraners lokalforeningers faner samlet. Foto; Monica Bell Sass, Kastellet.

KFUMs Soldatermission kunne i år glæde sig over at blive hædret med to medaljer ved ”Peacekeepers day” på Kastellet i København.

Hvert år den 29. maj fejres Peacekeepers Day på Kastellet i København. Danmarks Veteraner og mange andre samles for at fejre de danske soldater og redningsfolk, der har været udsendt for Danmark til verdens brændpunkter. Højtideligheden holdtes ved mindesmærket for de danske faldne på Kastellet i København.

To medaljer til Soldatermissionen

I år blev der uddelt medaljer til to medarbejdere fra KFUM’s Soldatermission, der arbejder for at udbrede evangeliet blandt soldater. Organisationen tilbyder soldater både herhjemme og i udlandet, hvor danske soldater sendes ud, ”et hjem, når man er langt hjemmefra”.

Anne Dorthe Bøjgaard Nielsen og Ole Rasmussen Foto: Monica Bell Sass, Kastellet

Kongelig overrækkelse

H.K.H. Kronprinsen deltog som æresgæst og modtog selv ”The Board of the Nordic Veterans Medal of Honour” i guld. Efterfølgende overrakte Hans Kongelige Højhed samme medalje i både guld, sølv og bronze til udvalgte inviterede gæster. Soldaterhjemsleder Anne Dorthe Bøjgaard Nielsen og bestyrelsesformand, provst og tidligere flyverpræst Ole Rasmussen modtog begge Nordic Veterans Medal of Honour i bronze fra H.K.H kronprinsen Frederik.

H.K.H Kronprins Frederik overrækker medaljer til Anne og Ole fra KFUMs Soldatermission.

Hædret for indsatsen

Medaljen blev givet til Anne Dorthe som tak for hendes lokale indsats for veteraner og for hendes udsendelser for KFUM til Bosnien, Kosovo, Afghanistan og Irak. Formanden for Fonden KFUM’s Soldatermission fik medaljen som tak for Soldatermissionens indsats. Det blev en minderig dag, som modtagerne efter eget udsagn sent vil glemme.

Modtagerne havde hver noget familie med, og generalsekretær i KFUM’s Soldatermission, Per Møller Henriksen, og frue Merete var også med på Kastellet, hvor også Per Møller Henriksen lagde en krans ved monumentet.

Medaljemodtagerne foran mindesmærket ved Kastellet. Foto: Monica Bell Sass, Kastellet.

Indsats værdsættes

Det er flere gange i årenes løb sket, at medarbejdere fra KFUM’s Soldatermission har modtaget medaljer for enten veteranarbejde eller udsendelse sammen med de danske soldater. Det viser, at Forsvaret og Danmarks Veteraner værdsætter den indsats, som organisationen KFUM’s Soldatermission yder, såvel herhjemme i Danmark som ude i verden, hvor end de danske jenser bliver sendt ud. I Estland har Danmark soldater indtil marts 2023, og der er fulgt et soldaterhjem med civile ledere med.

Det er meget vigtigt netop på en længere mission, at der er adgang til et civilt åndehul midt i lejren. I Letland har KFUM’s Soldatermission ligeledes sendt medarbejdere med de danske soldater, og fra næste hold, der sendes ud, forventes det, at der er et fungerende, permanent soldaterhjem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Peacekeepers Day

Peacekeepers Day bliver fejret som United Nations Internationale Day of UN Peacekeepers overalt i verden – I Danmark under navnet Peacekeepers Day. I år fejredes dagen flere steder i landet, selvom den største fest var på Kastellet. Omkring 50.000 danske soldater har siden 1948 været udsendt i omkring 30 FN-missioner i Europa, Mellemøsten, Asien og Afrika. Danske soldater har været udsendt som både ubevæbnede observatører og med større eller mindre danske troppebidrag.

Soldatermissionens arbejde

KFUM’s Soldatermission driver 14 soldaterhjem i Danmark, hvoraf 5 har boliger til skadede veteraner, som man kalder KFUM’s SoldaterRekreation. Soldatermissionens motto er ” – vi er jo lige her”, og det betyder altså også, at når danske soldater sendes ud i verden, rykker der gerne et soldaterhjem med.

Det har været praksis siden starten af 1990’erne, hvor også Danmark begyndte at sende flere soldater ud i verden. KFUM’s Soldatermission tager sig derfor af soldaterne ”før, under og efter udsendelse”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: