Vi overser ofte det, vi ikke er opmærksomme på

Af Simon Tind. Præst, Kirkeibyen Fredericia

I lignelsen om at bygge på klippegrund opfordres vi til at bygge livet på Jesus, hans ord, ham som forbillede. Det lyder måske som den største selvfølgelighed, men alligevel er det nemt at tage for givet. Livet bevæger sig hurtigt – ofte for hurtigt. Ting vi skal tage stilling til hele tiden. Vi kan blive distraheret af livets storme, eller endda dets velsignelser.

Den usynlige gorilla

Psykologen Daniel Simons beskriver i sin bog fra 2010, “The Invisible Gorilla” et eksperiment, hvor en testgruppe skal se en video med to hold á hver 3 personer. Et hold er iført hvide trøjer, det andet sorte trøjer. Alle personer er tydelige at se. Opgaven lyder på at tælle antallet af afleveringer på det hvide hold. Efter at have set videoen svarer de fleste rigtigt.

Til spørgsmålet ”Hvem så gorillaen?” aner mere end halvdelen ikke, hvad han taler om. De ser videoen igen, hvor de ganske rigtigt pludselig kan se en mand iført en gorilladragt tydeligt træde ind midt på skærmen og slå sig på brystet. Vi overser ofte det, vi ikke er opmærksomme på – selvom det måske egentligt objektivt er vigtigt.

Når livet distraherer os, er det nemt er miste blikket for Jesus. Vores syn, det, der fylder og optager vores tanker, sætter retning for livet. Et skib, der sætter kursen én grad forkert vil på den lange bane ende et helt andet sted end hensigten var, men på den korte bane lægger vi ofte ikke mærke til, at vi er på afveje.

Et fundament for en bygning er ikke synligt, men heller ikke usårligt. Netop derfor er det utroligt vigtigt. Hvad er virkelig fundamentet for vores liv, hvis vi skal svare ærligt? Hvad bygger du dit liv på?

Relationen med Jesus er for dyrebar til at tage for givet

Jeg har været gift i 12 år og kan stadig svagt huske følelsen af at være forelsket. Tid, penge og indsats var på ingen måde en forhindring. Man blev kreativ og fandt altid en vej. Ofte siges det, at man på et tidspunkt går fra at være forelsket til at elske; noget mange af os nok kan relatere til. Vi bliver ”vant” til ting. Til relationer. Om det er romantiske relationer. Eller relationen med Jesus.

For hvor er det egentlig en skam, at vi lader vores nysgerrighed stille. For hvor er der meget fortsat at lære om hinanden, bare som mennesker. Hvor meget mere er der så ikke at lære om Jesus? Vi har brug for Jesus. Tid med ham. Til at tale og til at lytte. Alene. I bøn og lovsang. Tid, til at læse hans ord. Intet har for mig i mit liv gjort en så stor forskel som gode rytmer med at dykke ned i Hans ord – nogle gange blot 5 minutter om dagen, andre gange en time.

Men tak Jesus, at vi ikke blot er sat alene, men i fællesskaber – discipelskab foregår aldrig udelukkende i isolation. Måske har du som jeg været i kirke et hav af gange og ind imellem taget mødet for givet eller været mentalt et andet sted. Her lykkes det mig nogle gange at stoppe mig selv og minde mig selv om, at det ikke handler om mig, men om Jesus – for det er det, jeg har brug for. Det er vores brændstof som kristne. Og wow – hvor kan det noget, at være i et rum fyldt med mennesker, der priser Jesus. Tro – det smitter altså!


Artiklen fortsætter efter annoncen:I søndagens tekst opfordrer Jesus os til at bygge livet på klippegrunden, dvs. at lytte til Jesu ord og handle på dem. Så farer vi ikke vild og mister blikket for Jesus og fællesskabet med ham.

Byg i dag et fundament for i morgen

Fejlen, vi nemt begår, er at antage, at fundamentet er lagt og færdiggjort. Det er bare ikke en afgrænset handling eller periode – det er en livslang læringsproces. Troen er heldigvis dynamisk og ikke statisk. Vi vokser i tro og i gaver livet igennem, hvis vi fortsætter vandringen med Jesus. Netop fordi vi vokser og udvikler os på rejsen med Jesus, vil det fundament, du havde i går, ikke være stærkt nok til at bære alt det, Jesus har skabt dig til at gøre i morgen.

I morgen vil du være glad for fundamentet, du bygger i dag – især når det er på klippegrund, på Jesus og Hans ord.

Søndagens tekst: Matt. 7, 22-27

Huset på klippegrund


Artiklen fortsætter efter annoncen:22 På dommens dag vil mange prøve at forsvare deres handlinger: ‚Herre, Herre, er det da ikke i dit navn, vi har profeteret? Er det da ikke i dit navn, vi har uddrevet onde ånder? Er det da ikke i dit navn, vi har gjort undere?’

23 Men jeg vil svare: ‚Jeg har aldrig kendt jer. Gå jeres vej, I som handler ondt!’

24 Enhver, som lytter til mine ord og handler på dem, ligner en, der var så fornuftig at bygge sit hus på klippegrund.

25 Selv da regnen styrtede ned, floden gik over sine bredder, og stormvindene slog imod huset, styrtede det ikke sammen, for det stod på klippegrund.


Artiklen fortsætter efter annoncen:26 Enhver, som lytter til mine ord, men ikke handler på dem, ligner en, der var så tåbelig at bygge sit hus på sandgrund.

27 Da regnen styrtede ned, floden gik over sine bredder, og stormvindene slog imod huset, faldt det sammen med et brag, og alt blev ødelagt.”

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk.