At følges med Jesus, når livet er svært

Har man først én gang læst en bog af Henri Nouwen, får man lyst til at læse flere. Det er der rig mulighed for, da flere af hans bøger er oversat til dansk.

Sidste skud på stammen er ”Invitationen. At følges med Jesus i svære tider”. Bogen er baseret på seks båndede forelæsninger, som Nouwen holdt i St. Paul Church i Cambridge i 1985, og er altså en helt ny bog trods det, at han døde tilbage i 1996.

En indholdsfyldt lille sag

I ”Invitationen” vises vi vejen ind i et personligt og inderligt fællesskab med Gud midt i hverdagens små og store problemer.
Man fornemmer, at man har med en forfatter og vejleder at gøre, som ikke leverer en række fine teorier om livet, men selv kender til det – også fra dets svære og tilsyneladende meningsløse side. Det personlige præg får læseren til at føle, at forfatteren taler direkte til en.

Bogen er så spækfyldt med øjenåbnende formuleringer og dybe overvejelser, at det er umuligt at få alt med i en anmeldelse på trods af, at der er tale om en tynd sag på kun 133 sider. Derfor har jeg udvalgt tre pointer fra bogen som en appetitvækker til at tage livtag med hele bogen. Men forvent ikke – trods bogens lidenhed – at du kan sluge den på kort tid. Tag god tid – og læs dybt!

Efterfølgelse, ikke efterligning

Én af forfatterens pointer er, at vi ikke er kaldet til at efterligne men efterfølge Jesus. Hvis vi forsøger at efterligne ham, vil kirken komme til at bestå af en flok ens individer. Men hvis vi i stedet hver især følger i Jesu fodspor, vil vi opleve, at vores forskellige særpræg og gaver vil blomstre, så det ”skaber en rig variation af mennesker, som på vidt forskellige måder bliver et udtryk for Guds kærlighed”. (s. 46). Efterfølgelse er altid noget personligt.

Fremtiden vokser frem af nuet

En anden vigtig pointe i bogen er, at vi kun ved at leve i nuet kan opleve en frugtbar fremtid. Men som mennesker har vi en tendens til at leve i fremtiden – vi ”lever foran os selv”, som forfatteren udtrykker det. Derved mister vi nuet – det eneste vi har. Men som kristne ”udfordres [vi] til at tro, at det, der sker, altid sker her og nu” (s. 119). For lever vi i Ånden, vil fremtiden netop vokse frem af nuet.

Henri Jozef Machiel Nouwen var en hollandsk katolsk præst, professor, forfatter og teolog. Foto: Wikipedia

At praktisere Guds nærvær

I dette nu må vi lære at praktisere Guds nærvær. For at forstå, hvor nær Gud er os, taler Nouwen om den Treenige Gud som Gud Fader, ”der vandrer sammen med os”, Guds Søn, ”der lider med os”, og Ånden, som er ”Gud-i-vores-åndedræt”. For ”´Ånd´, pneuma, betyder at trække vejret”.

Gud er dermed ”blevet vores åndedræt” (s. 112). Derfor er forfatterens råd til enhver, der ønsker at bede: ”Sæt dig ned og sig: Herre, her er jeg”, for ”Gud er altid der, hvor vi er” (s. 122). Dermed bliver bønnen enkel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Henri Nouwen: Invitationen. At følges med Jesus i svære tider
133 sider. 200 kr.
Forlaget Boedal