Tidligere venstreminister vil læse MA i Israel

Efter to perioder som minister blev Esben Lunde Larsen ansat i en tænketank i USA, hvor han senere blev direktør.

Esben Lunde Larsen

I 2018 stoppede Esben Lunde Larsen som miljø- og fødevareminister for at flytte til Washington D.C., hvor han blev ansat i den grønne tænketank World Ressources Institute. Sidste år blev han direktør for tro og bæredygtighed i tænketanken, men han forlader nu posten for at læse i Israel.

Det skriver Altinget.dk på baggrund af den nu 43-årige Esben Lunde Larsens oplysninger på LinkedIn. Han skriver således:
”I 1999 var jeg en ung frivillig i Israel. Lige siden da har jeg ønsket at flytte tilbage og bo der igen på fuld tid og udforske landet endnu mere.”

Cand.theol. og ph.d.

Esben Lunde Larsen, der er født i Skjern, er student fra Vestjysk Gymnasium i Tarm og var i 1998-1999 efterskolelærer på Sædding Efterskole, som drives af Luthersk Mission. Han er uddannet cand.theol. fra København Universitet i 2008. I 2013 færdiggjorde han en ph.d. med titlen ”Frihed for Loke såvel som for Thor”, der handler om digterpræsten N.F.S. Grundtvigs frihedsbegreb.

Esben Lunde Larsen var medlem af Folketinget for Venstre i Ringkøbingkredsen i Vestjyllands Storkreds fra folketingsvalget 2011 indtil 1. oktober 2018. Fra 18. juni 2015 til 29. januar 2016 var han uddannelses- og forskningsminister. Herefter var han miljø- og fødevareminister indtil 2. maj 2018.

Sjusk – ikke fusk

I november 2015 startede Det Teologiske Fakultet ved Københavns Universitet en undersøgelse på anmodning fra Esben Lunde Larsen selv efter beskyldninger om plagiat og selvplagiat i afhandlingen.

Det fremgik af afgørelsen, som faldt i marts 2016, at der højst var tale om sjusk og altså ikke fusk, som blandt andet DR havde skrevet i flere artikler på DR.dk. Fakta var, at Esben Lunde Larsen gentog et citat fra sin egen forskning uden kildeangivelse. Men dette citat forekommer tidligere i afhandlingen med korrekt kildeangivelse.

Under debatten om Esben Lunde Larsens CV blev der fremført, at han har gået på en ”alternativ missionsk bibelskole”, nemlig Dansk Bibel-Institut og missionshøjskolen i Stavanger. Det fik kirkeordfører Christian Langballe (DF) til at udtale i Religionsrapport på DR P1: ”Dansk Bibel-Institut er ikke min kop te. Men der findes en besynderlig religionsforskrækkelse her i landet. Det er en hysterisk sag.”

Også Daniel Toft Jakobsen (S) udtalte sig om hetzen mod Esben Lunde: ”Esben Lunde Larsens tro skal ikke kritiseres. Her går man efter manden i stedet for bolden.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fra dansk ministerium til tænketank i USA

Den 1. maj 2018 meddelte Lunde Larsen på Facebook, at han ville stoppe som minister, og dagen efter blev han afløst på posten af Jakob Ellemann-Jensen (V). Herefter rejste Esben Lunde til USA for at arbejde i tænketanken World Resources Institute.
I 2021 blev han forfremmet til direktør for tro og bæredygtighed i tænketanken. Denne stilling fratræder han nu med udgangen af oktober.

Masteruddannelse i Israel
Esben Lunde Larsen skriver på LinkedIn, at han flytter til Israel i begyndelsen af 2023 for at begynde at studere en Master i Bibelen og lære moderne hebraisk.