Gravhaven er julepyntet i år

Den nye ledelse har for første gang dekoreret det kristne turistmål Gordons Golgata i Jerusalem.

Det nye lederpar, Simon og Anne Holland, oplevede sne i Gravhaven allerede i januar 2022. Bag dem kan gæsterne se den tomme klippegrav og blive mindet om, at Jesus ”er ikke her, han er opstået”. Foto: Vidar Norberg

I år er Gordons Golgata i Jerusalem for allerførste gang blevet julepyntet. Det skete allerede før advent.

Receptionen i Gravhaven i Jerusalem er for første gang pyntet med juletræ og guirlander.

Allerede når man går ind gennem jerndøren og står i receptionen, mødes man af et rødt træ med kugler i rødt og guld, sådan som det er skik blandt kristne i Mellemøsten. På væggene er der store guirlander omkring vinduerne. Inde i bog- og souvenirbutikken er der et mere klassisk kunstigt juletræ, som man kender det fra Vesten.

Står man på en af de små broer i Gravhaven, ser man guirlander i forgrunden og Gordons Golgata i baggrunden. Et helt nyt syn.

Turisterne er vendt tilbage

– På en dag har der været 2500 gæster, fortæller Riki Neeb, som har arbejdet i Gravhaven siden 1993. Foto: Vidar Norberg

Nu før jul kunne man høre både tysk, spansk og russisk i Gravhaven – og sikkert også andre sprog. Der blev båret nadversæt til den ene gruppe efter den anden. Sang og bøn steg op mod himmelen. Udenfor den tomme grav var der en kø af mennesker, som ville ind og se gravkammeret.

–Er folk begyndt at komme til Gravhaven igen efter corona-pandemien?

– Ja, nu er det som før. Fuldt af folk. På en dag i forrige uge var der over 2500, som kom ind i Gravhaven. Så nu er vi tilbage til normale tider, fortæller Riki Neeb. Hun er den, som har arbejdet længst i Gravhaven, helt siden 1993. Under corona-pandemien blev hun dér for at holde Gravhaven i stand.

Den nuværende direktør, Stephen Bridge, overlader posten til Simon Holland, der starter som ny direktør fra 1. januar.

Røde julekugler i Gravhaven. Fotos: Vidar Norberg

Stephen Bridge og hustruen Anne kommer fra England, og de har arbejdet og været lederpar i Gravhaven gennem en årrække.


Artiklen fortsætter efter annoncen: