Missionærer uddeler over 1000 julegaver til sømænd

Selv den mest hærdede sømand har et blødt hjerte, når det kommer til jul. Derfor sætter de stor pris på en hilsen fra Sømandsmissionen.

Frivilligkoordinator Nanna Hansen giver sømandsmissionær Niels Rasmussen gaver og sanghæfter med til sømændene. Det er første gang, Niels skal dele gaver ud til sømænd.

Sømandsmissionærerne har travlt for tiden. Når de går ombord på skibe i danske og grønlandske havne, har de julegaver med til de søfolk, som skal holde juleaften ombord langt væk hjemme fra familien.

Sammen med julegaverne er lagt et julesanghefte, juleevangeliet og kendte julesalmer og et julekort skrevet på engelsk af danske frivillige. Ofte af unge.

Varmende strik

I år slår antallet af hjemmestrikkede huer, strømper og halsedisser enhver rekord. Mange har brugt strikkepindene flittigt, hvilket vil komme sømændene til gode. Når for eksempel en filippinsk eller indisk sømand kommer ind til en kold dansk havn, gavner det varme hjemmestrik.

De fleste gaver fra Sømandsmissionærerne er strikkede af flittige danske frivillige. Og det varmer i en kold tid

Mange tilbagemeldinger fra skibene vidner da også om taknemlige søfarende, der år efter år kan huske den lille pakke, de fik – ikke nødvendigvis for pakkens indhold, men for den tanke og omsorg, der ligger bag.

Behov for samtaler og praktisk hjælp

Når søfolk kommer i havn, opsøger de alt det, som livet på havet ikke tilbyder. Det gælder menneskeligt nærvær, nye fællesskaber og løsninger på praktiske såvel som eksistentielle problemer. De mennesker, der i nytårstaler hyldes for at forbinde os andre med verden, er ofte løsrevne fra meget af det liv, vi andre tager for givet. Fx en juleaften med familien.

Bløde hjerter i julen

”Jeg ved, det er en kæmpestor glæde for sømanden at få en personlig hilsen. Selv den bredskuldrede hærdede sømand har et blødt hjerte, når det handler om jul. Derfor står vi også klar, når skibene kommer ind. Vi vil gerne lytte til og anerkende de mennesker, vi ellers ikke kan få øje på fra land.

Nogle gange handler det om en kop varm kaffe, andre gange om nye telefonkort eller medicin, men vi har altid tid til den hyggelige og tillidsfulde samtale. Nu for tiden handler det altså rigtig meget om julegaver,” siger generalsekretær Nicolaj Wibe.