Opbakning til Jenis av Rana ved valget på Færøerne

Jenis av Rana stod fast på sin holdning – og gik frem. Men han mistede ministerposterne.

Ved valget på Færøerne den 8. december tabte den siddende regering majoriteten.

De to store koalitionspartier, Sambandspartiet (Venstre) og Folkeflokken (De Konservative) gik tilbage med henholdsvis 0,7 % og 6,0% og tabte to mandater. Det tredje regeringsparti, Midterpartiet (som svarer til KristenDemokraterne), øgede derimod sin tilslutning med 1,1 % – fra 5,5 % til 6,6 %.

Dette var en personlig sejr for lægen Jenis av Rana. Han var årsag til, at regeringssamarbejdet brød sammen. Valget blev udskrevet efter at Midterpartiet trak sig fra regeringen. Dette skete, da formanden, Jenis av Rana, blev opsagt, fordi han modsatte sig at sende et brev til den færøske biskop, som skulle pålægge de færøske præster at indskrive ”medmoders” navn i kirkebogen- i fædres sted.

Dette førte først til, at opgaven blev flyttet til en anden minister, og senere til at Midterpartiet blev ekskluderet fra regeringen.
Jenis av Rana var udenrigs- og kulturminister i regeringen. Forud for konflikten var han også undervisnings- og kirkeminister. Men vælgerne gav Midterpartiet en pæn fremgang, fra 1816 til 2242 stemmer, og desuden øgede formanden Jenis av Rana sit personlige stemmetal fra 471 til 721 stemmer.

Det færøske socialdemokrati, Javnaðarflokkurin, blev det største parti på Færøerne efter valget den 8. dec. Javnaðarflokkurin fik 9 ud af de 33 mandater i Lagtinget og gik frem med to mandater. Det borgerlige oppositionsparti Framsókn, hvor Ruth Vang er formand, gik frem fra 4,7 til 7,5 procent af stemmerne. Partiet gik dermed fra 2 til 3 mandater.

Det lille selvstyreparti, Sjálvstýri, der har haft et enkelt mandat i Lagtinget, får 2,7 procent af stemmerne. Partiet opnår dermed ikke at komme i Lagtinget denne gang. Selv om Jenis fik personlig fremgang, så betød konflikten, at han mistede sine ministerposter, og at de borgerlige mistede flertallet.