Mange soldater på Kuffen i Letland

- De slukker selv fjernsynet, når vi skal have andagt, fortæller Soldatermissionen.

Der er hårdt brug for et varmt besøg på KFUM’s soldaterhjem efter en vintertræning i Letland. Her skal soldaten vise, at han har kontrol over kroppen ved at svare på instruktørens spørgsmål, før han kommer op af vandet. Foto: Thomas H. Reimann/Forsvaret

Flere end 1000 om dagen besøger soldaterhjemmet fra en hurtig kop kaffe til flere timer.

KFUM’s Soldatermission har haft over 30.000 besøgende soldater om måneden på deres soldaterhjem i Letland, hvor de er blevet bedt om at følge med de 800 hastigt udsendte soldater fra Forsvaret.

– Når man bor i kolde telte i en lettisk lejr, er det super dejligt at komme ind og få en god samtale, og vores udsendte soldaterhjemsledere styrer med højt humør, fortæller generalsekretær i Soldatermissionen Per Møller Henriksen. Erik Hein og Kasper Klarskov fra henholdsvis Varde og Aalborg soldaterhjem er netop vendt hjem som leaveafløsere efter tre uger i Letland, medens de normale ledere Lærke Sørensen og Tana Pedersen var på hjemkald.

Sluk fjernsynet. Vi skal be’

– Den lokale lettiske kirke spurgte, om vi ville dele suppekøkken med dem. 27 danske soldater meldte sig, og de startede med en lettisk gudstjeneste, og så gik de i gang, fortæller generalsekretæren.

– Tana er diakon, og han var virkelig på hjemmebane blandt de socialt udsatte i byen ikke så langt fra Riga.
Der er også sendt to nye ledere til Estland. Ydon Gregersen fra Kirkens Korshær i Fredericia og Birgitte Dam fra KFUMs sociale arbejde i Haderslev og jobkonsulent overtog fra Katrine Pedersen og Emma Petersen.

– Katrine og Emma fortæller os om, hvordan dagligdagen har givet så mange samtaler om tro og kristendom på soldaternes initiativ. Der har været stor opbakning til aftensang og andagt, hvor soldaterne selv slukker for fjernsynet og beder om at komme i gang med andagten, slutter Per Møller Henriksen.