IPSICC

Matthew blev politianmeldt for at dele vidnesbyrd på TV

Den kristne musiker Matthew Grech blev interviewet på PM News forud for en audition på X Factor Malta. Her fortalte han, hvordan han havde opgivet sin tidligere homoseksuelle livsstil. Men dette interview er nu slettet fra Facebook og YouTube efter kritik af budskabet – og Matthew Crech er blevet politianmeldt for at promovere ”konvertering”.

Det bliver sværere og sværere at fastholde et bibelsk syn på køn og ægteskab, selv hvis man bare fortæller om sit eget liv. Det oplevede en kristen fra Malta, som blev interviewet i forbindelse med sin deltagelse i X Factor.

Matthew Grech blev efter interviewet politianmeldt for angiveligt at have promoveret ”omvendelsesterapi” under et online interview. Og selve interviewet er blevet slettet fra Facebook og YouTube. I virkeligheden havde Matthew Grech bare fortalt, hvordan han opgav sin tidligere homoseksuelle livsstil efter at have fundet frelse i troen på Jesus Kristus, skriver Michael Brown i The Christian Post.

Ifølge artiklen risikerer musikeren en ubetinget fængselsstraf på op til fem måneder og en bøde på over 5.000 $ for sine udtalelser på TV. Også TV-stationen er blevet politianmeldt, fordi Matthew Grech vidnede om, at Jesus har forvandlet hans liv, og at han ikke længere lever som homoseksuel.

Lov fra 2016 krænker folks frihedsrettigheder

Når det overhovedet er muligt at politianmelde en person på dette grundlag, skyldes det Maltas strenge lovgivning om såkaldt ”omvendelsesterapi”, som er forbudt for mennesker af alle aldre. En tilsvarende lov blev næsten gennemført i Californien, skriver Michael Brown, som kalder lovforslaget en “Must Stay Gay Bill”.

BBC News oplyste i 2016, at ifølge den nye lov vil enhver, som prøver at ”ændre, undertrykke eller eliminere en persons seksuelle eller kønslige orientering blive idømt bøder eller endda fængsel”. Loven gælder uanset, hvad folks religiøse overbevisning er. Det er ligegyldigt, om en person er blevet seksuelt misbrugt og lider af kønsdysfori.

Loven gælder også, hvis en person har et dybtfølt ønske om at blive heteroseksuel for at kunne gifte sig og stifte familie. Ifølge loven bør en person altså forblive homoseksuel eller trans, og det er forbudt for andre at hjælpe personen til at finde roden for deres tiltrækning til andre af samme køn med det formål at ændre situationen.

Et egentligt forbud mod ”omvendelsesterapi” for mindreårige findes i flere amerikanske delstater. Men der findes også i flere lande et forbud mod ”omvendelsesterapi” for mennesker af alle aldre, som svarer til det, der nu gælder i Malta.

Lignende sager i Europa

Michael Brown beskriver situationen som en ekstrem overreaktion og det totalt modsatte af den påståede tolerance og accept. Han beskriver i sin bog The Silencing of the Lambs, hvordan man kan blive straffet med et års fængsel i Norge, hvis man siger noget, der opfattes som hadtale rettet mod en LGBT-person.

Hvis man desuden udtaler noget tilsvarende offentligt, kan man risikere tre års fængsel, hvilket svarer til straffen for tredjegrads-mord. Fra Finland kender vi den meget omtalte sag om lægen og politikeren Päivi Räsänen, som risikerede op til seks års fængsel. Hendes forbrydelse var, at hun havde talt og skrevet offentligt om seksualitet og ægteskab ud fra Bibelen samt kritiseret statskirkens lære på samme grundlag.

I marts 2022 afviste en finsk domstol dog alle anklagerne mod både det finske parlamentsmedlem Päivi Räsänen og biskop Juhana Pohjola med henvisning til ytringsfriheden. Forsvaret for både politikeren og biskoppen blev støttet af NGO’en ADF International (Alliance Defending Freedom).

Matthew Grech taler stadig åbent om sin forvandling. Foto: Christian Legal Centre

Vidnesbyrd forbudt

Det, der skete i sagen fra Malta, er dog endnu mere ekstremt end eksemplerne fra Norge og Finland, mener Brown. For Matthew Grech gjorde ikke andet end fortælle sin livshistorie på TV, herunder hvordan hans liv blev forvandlet ved evangeliet. Ifølge CBN News fortalte Matthew Grech: “Jeg forstod ud fra Bibelen, at homoseksualitet ikke er en identitet, som vi forstår det nu om dage. Det er heller ikke en følelse, men derimod en praksis”.

– Det betyder, at uanset hvilke seksuelle følelser en mand eller kvinde har, hvis de har seksuelle relationer med en person af samme køn, så udfører de en homoseksuel handling i Guds øjne, og det er en synd. Præcis ligesom enhver anden synd kan man angre det og bede Gud om tilgivelse og bede Ham om styrke til at overvinde det…Det siger jeg ud fra et kristent perspektiv, udtalte Matthew Grech under interviewet.

Der var overhovedet intet i musikerens udtalelser, der kunne tolkes som en offentlig anbefaling af ”omvendelsesterapi”. Men bare ved at dele sin egen livshistorie, krydsede han den forbudte linje, påpeger Michael Brown. Diskriminationsanklagen har dog ikke fået Matthew Grech til at tie stille om sine oplevelser. For ingen andre skal gennemleve det, han selv oplevede i sin barndom og ungdom, siger han.

– Jeg ønsker ikke, at de skal være ofre for uønskede seksuelle følelser. Jeg ønsker ikke, at de skal berøves den bibelske side af historien om sex, seksualitet og ægteskab. Jeg ønsker ikke, at masserne skal tro påstanden om, at ”en som er født homoseksuel ikke kan ændres” og lade det stå uimodsagt, siger Grech ifølge Christian Today. Han peger også på, at medierne generelt er bange for at fortælle om eks-LGBT’ere af frygt for intimidering og forbud.

”Skabs-kristne”

Michael Brown udtalte i 2004, at dem, der ”sprang ud af skabet”, altså blandt andet homo-aktivister, allerhelst ville forvise ”konservative” kristne til skabet.

– I starten sagde folk til mig: ”Der er da ingen, der vil sætte dig i skabet!” Men efter få års forløb ændredes det til: ”Fanatikere som dig hører hjemme i skabet.” Det blev bekræftet af en advokat fra ADF, som udtalte: ”Dem, der engang blev sat i fængsel for homoseksuel praksis, vil nu sætte os i fængsel for at imødegå deres agenda.” ”Må sagen fra Malta virke som et wake-up call for hele verden,” slutter Michael Brown.

Juridisk hjælp

– At anklage nogen for at fortælle deres livshistorie er i strid med trosfriheden og ytringsfriheden, fastslår Andrea Williams fra Christian Legal Centre.

Det kristne advokatfirma Christian Legal Centre, som hører under NGO’en Christian Concern, skal yde juridisk hjælp til Matthew Grech mod anklagerne for diskrimination.

– Det at kriminalisere nogen for at fortælle deres historie om frihed og forandring fra uønsket og utilfredsstillende seksuel adfærd er diskriminerende og krænker deres kristne frihed og grundlæggende menneskeret til ytringsfrihed, udtaler CEO i Christian Legal Centre Andrea Williams.

Derfor er det af afgørende betydning at vinde denne sag, understreger advokaten. Hun forklarer, at det angår kristnes frihed i hele verden, hvis de ønsker at forlade homoseksualitet og en uønsket tiltrækning til eget køn.