Grønt ægtepar lærte Moses at genbruge affald til vedvarende energi

En kasseret vaskemaskine kan ”omvendes” til at generere elektricitet, og en lille spole på symaskinen kan give lys til at sy i de mørke timer.

Gennem deres forening ”VedvarendeEnergi – Sønderjylland” har Karin og Søren Jensen, Sønderborg, inviteret Moses Mutongole til Danmark. Her har de lært ham at genbruge kasserede materialer til energi.

– Vi er blevet for gamle til at tage til Afrika for at lære afrikanerne om vedvarende energi. I stedet har vi inviteret Moses herop, så han kan lære noget og give det videre derhjemme.

Det fortæller Karin og Søren Jensen, som begge er meget engagerede i at udbrede kendskabet til vedvarende energi. Og det er ikke de store forkromede projekter, men enkle løsninger, som Moses håber at kunne bruge i sit hjemland.

– Jeg var så beæret over at få muligheden for at rejse til Danmark for at få praktisk træning i vedvarende energikoncepter, siger Moses, da vi besøger ham i Dybbøl ved Sønderborg.

– Jeg håber at kunne udnytte det, jeg her har lært i Uganda.Det handler om en bred vifte af praktiske færdigheder i praktisk genbrug af affald i vores omgivelser for at gøre det brugbart igen i vores daglige liv. Jeg er kommet til at forstå, hvor vidunderligt og frugtbart det er for vores organisation at være med til at redde vores miljø, samtidig med at vi skaber flere job. Fra naturens hånd har vi lange dage med masser af sol i Uganda og Afrika. Det er en skam, at folk stadig lever i mørke og ikke engang er i stand til at oplade deres mobiltelefoner, og at vandkraften ikke udnyttes. Vedvarende energi er vejen til at bringe lys i ethvert hjem og samfund. Mens jeg var i Sønderborg, lærte jeg et fantastisk udtryk: “Turning Trash into Treasure”, (at forvandle affald til en skat).

Moses lærte meget ved sofabordet hos Karin og Søren.

Moses er taknemlig for den korte oplæring, han har fået i Danmark.

– Især af det kærlige og passionerede ægtepar Søren og Karin Jensen, som utrætteligt tilbød mig hvert øjeblik af deres tid til at give mig viden og praktisk undervisning, siger Moses og nævner computerfærdigheder, skræddersyning, strikning, fremstilling af sæbe, bøger, skolekridt, kunst og håndværk, moderne landbrug og brug af fjerkræ. Moses forsøger nu at give sin viden videre til unge i Uganda. De unge er ivrige efter at lære på lejre og i skoler, og Moses føler allerede behovet for at komme på et længere kursus.

Læs også Moses var gadedreng – nu vil han hjælpe børn og unge i nød

 


Artiklen fortsætter efter annoncen: