70 dage til Santiago de Compostela ifølge Lene Falgreen Adolphsen

Når det kommer til vandring, så er Tolkiens hobbitter erfarne og vise, og Bilbo Baggins siger: “Det er en farlig ting at gå ud ad sin dør. Man træder ud på vejen og hvis man ikke holder sine fødder tilbage er det ikke til at sige, hvorhen man bliver ført.”

Det er lidt den samme fornemmelse, man har, når man går i gang med at læse Lene Falgreen Adolphsens bog: “70 dage til Santiago de Compostela”. Man ved nemlig ikke helt, hvor man bliver ført hen. Er det en dagbog, en selvbiografi, andagtsbog, selvhjælpsbog eller en guidebog. På den positive side er det en meget varieret bog, og man får lidt af det hele, men det kan bestemt også indvendes, at man savner mere fokus og fordybelse samt en klar retning for, hvor bogen ønsker at lede læseren hen.

Fysisk og indre vandring

Rammen er en rejsedagbog fra 2008. Bogen veksler mellem at føre logbog over den fysiske vandretur og forfatterens indre vandring. Selve rejsedagbogen har en munter og jævn tone, der beskriver dagligdagen på vejen mod Santiago de Compostela. Her beskrives naturen, herberger og huller i strømperne. Det er interessant at læse om mødet med andre pilgrimme og det særlige samspil, der opstår der.

Lene Falgreen Adolphsen.

Jeg lærte nye ord såsom pilgrimsallergi – det er åbenbart noget, man udvikler, når mængden af pilgrimme bliver for stor, og man bare vil være sig selv. Dermed også sagt, at der ikke udelukkende tegnes et romantisk billede af vandringen – vi hører om både mentale bjergtoppe og bakkedale.

De reflekterende passager er ærlige og tankevækkende. Der bliver lagt mange store emner frem, såsom social uretfærdighed, misbrug, kærlighed, tro og psykiatrien – dog uden egentlige konklusioner. Mange store tanker bliver efterladt uden opsamling, og det virker noget uforløst.

Ærlig skildring

Sætter du pris på skildringer fra almindelige menneskers kampe og sejre i livets vandring, så er mødet med forfatteren spændende. Hun deler åbent og personligt om sin livsvej. Man fornemmer tydeligt, at hun er et menneske, der har måttet arbejde hårdt med at skabe sig et godt liv og har blandt andet brugt pilgrimsvandringen som et middel.

Jeg savner en strammere præcisering af, hvad der er relevant for os læsere. Nogle passager er temmelig trivielle, og i stedet for dem ville det have været oplagt at bruge mere tid på fx de syv pilgrimsord for at perspektivere pilgrimstanken.

Forordet lover, at “Bogen ville være god at læse som forberedelse til selv at gå turen. Man får et godt indtryk af, hvad det kræver både fysisk og mentalt. Men også et indtryk af, hvordan en rejse i ens eget indre, hvor man bearbejder sit livsforløb, kan bringe indre ro.” Dette løfte holder bogen, synes jeg. Du kan få glæde af bogen, hvis du overvejer at vandre den berømte camino eller tage på andre vandreeeventyr, men supplér med en rigtig guidebog.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Lene Falgreen Adolphsen:
70 dage til Santiago de Compostela.
210 sider med fotos. 229,95 kr.
Forlaget Mellemgaard 2023